1 lesklá dlaždice, velká
tavná pistole + náplň
kýbl mirabelek
(červené, žluté nebo směs)
želírovací cukr
cukr krupice
kys. sorbová
Na dlaždici vytvoříme asi 2 mm vysoký okraj pomocí lepidla a tavné pistole, vynecháme pouze 1 krátkou stranu na sloupávání.
Mirabelky (špendlíky) rozvaříme bez vypeckovávání, vaříme asi 15 minut. Přepasírujeme přes síto a ještě asi 1/2 hodiny vaříme. Přidáme želírovací a normální cukr v poměru asi
1 kg ovocné dřeně a 1/2 kg cukru, 1 g kyseliny sorbové a vaříme 20 minut.
Po částečném schladnutí naneseme na dlaždici asi v 1,5 mm vrstvě a na slunci necháme schnout tak, aby se vrchní vrstva nelepila. Trvá to podle intenzity sluníčka asi 8 – 10 hodin.
Povrch posypeme cukrem a opatrně pomocí nože sloupáváme proužky široké asi 3 cm. Otočíme a spodní plochu rovněž posypeme cukrem. Stočíme do spirálky a máme hodně kyselé bonbony pro děti, ozdobu na zákusky a dorty, nebo, pokud si část proložíme mikroténem a dáme do mrazáku, tak na vánoční cukroví.
Aktuální recept vyzkoušela ( a tentokrát i vymyslela): Jana Macůrková
Týýýýbrďo, tak tohle by mě nikdy nenapadlo. Ale zkoušet to nebudu, je to na mě příliš pracné a s nejistým výsledkem. I když to asi bude moc dobré.
Ale musím se pochválit. Upekla jsem meruňkový kynutý koláč a kdo ho jedl, ten se olizoval. Tenoučké těsto, tvaroh s vanilkou, půlené meruňky, drobenka. Opravdu se mi povedl, krásně vykynul, ze 3 plechů tu mám 2 porce na snídani.
Akorát z toho vedra mi dneska není dobře, takže spíš polehávám.
Je obdivuhodné, že má někdo takové nápady, já do této skupiny lidí teda nepatřím, možná v útlém mládí by se sem tam něco povedlo. Teď mám jen úctu a obdiv. 🙂 🙂 🙂
Technicka…neslo by ten rantl udelat z alobalu? Kontakt jidla s chemii mi moc neto… 🙁
Mám strach, že tím alobalem bys nezabránila stečení té hmoty ven. Takhle máš jednolitý rámeček a pokud toho nenaleješ moc, jako já napoprvé (olizovala jsem s kyselým xichtem – svojím – na verandě stůl), tak je to v pohodě.
😉
Je to určitě výborne , ale já jsem tak leniva !!! Jak tady mám ta Decka a tak nějak a tak , tak livance od Haderach to jisti a tohlencto obdivuji , ze někdo pořad maka jak Zajíček Duracell. Večer padnu a někdy i po obědě padnu
Ono se to zdá složité, ale rozvařené mirabelky je záležitost tak na 15 minut, mezi dovářením jsem už myla nádobí, A od chvíle, kdy jsem to nalila na tu dlažku, tak už pracovalo jen sluníčko.
Přiznám se – když jsem četla : tavná pistole, asi půl minuty jsem uvažovala, co a jak budeš tou pistolí plnit, jestli to půjde… No, nějak mi to po včerejšku nemyslí…
A mám plnou pusu slin…
Já už to někde viděla.Sice ne z mirabelek ale ovocné to bylo.Sušili to na nízkém plechu na pečícím papíře.
Tyhle mirabelky musí být hodně pikantní a mají krásnou barvu.Perfektní nápad.
Dělal to Pohlreich v jedné reklamě a sušil to na lávovém kameni na grilování, a tak mne napadla ta dlaždice. A ta byla drahá – investovala jsem do Bramboračky „celých“ 10 Kč ve výprodeji. ???
Ty si umíš poradit?
hehe, tak u toho jsem šťastným omylem byl. Nákup dlaždice probíhal mnohem hůře než při výběru šatů, mé nápady na typ dlaždice byly odmítány 😀 Prostě to musela být přesně „ta“ dlaždice. Že, Jani? O:-)
Pavlínka kecá, celou dobu seděl v autě a dlaždici viděl, až když jsem ji přinesla. Že jo, Pavli?
na tohle se mi chce odpovědět „Ano, mami“ 😀 Ale máš pravdu 🙂