(840) Kyselý xicht – jeden aktuální recept navíc

1 lesklá dlaždice, velká
tavná pistole + náplň

kýbl mirabelek
(červené, žluté nebo směs)

želírovací cukr
cukr krupice
kys. sorbová

Na dlaždici vytvoříme asi 2 mm vysoký okraj pomocí lepidla a tavné pistole, vynecháme pouze 1 krátkou stranu na sloupávání.

Mirabelky (špendlíky) rozvaříme bez vypeckovávání, vaříme asi 15 minut. Přepasírujeme přes síto a ještě asi 1/2 hodiny vaříme. Přidáme želírovací a normální cukr v poměru asi
1 kg ovocné dřeně a 1/2 kg cukru, 1 g kyseliny sorbové a vaříme 20 minut.
Po částečném schladnutí naneseme na dlaždici asi v 1,5 mm vrstvě a na slunci necháme schnout tak, aby se vrchní vrstva nelepila. Trvá to podle intenzity sluníčka asi 8 – 10 hodin.

Povrch posypeme cukrem a opatrně pomocí nože sloupáváme proužky široké asi 3 cm. Otočíme a spodní plochu rovněž posypeme cukrem. Stočíme do spirálky a máme hodně kyselé bonbony pro děti, ozdobu na zákusky a dorty, nebo, pokud si část proložíme mikroténem a dáme do mrazáku, tak na vánoční cukroví.

Aktuální recept vyzkoušela ( a tentokrát i vymyslela): Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (840) Kyselý xicht – jeden aktuální recept navíc

  1. Katyp50 napsal:

    Týýýýbrďo, tak tohle by mě nikdy nenapadlo. Ale zkoušet to nebudu, je to na mě příliš pracné a s nejistým výsledkem. I když to asi bude moc dobré.
    Ale musím se pochválit. Upekla jsem meruňkový kynutý koláč a kdo ho jedl, ten se olizoval. Tenoučké těsto, tvaroh s vanilkou, půlené meruňky, drobenka. Opravdu se mi povedl, krásně vykynul, ze 3 plechů tu mám 2 porce na snídani.
    Akorát z toho vedra mi dneska není dobře, takže spíš polehávám.

  2. Jiřina napsal:

    Je obdivuhodné, že má někdo takové nápady, já do této skupiny lidí teda nepatřím, možná v útlém mládí by se sem tam něco povedlo. Teď mám jen úctu a obdiv. 🙂 🙂 🙂

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Technicka…neslo by ten rantl udelat z alobalu? Kontakt jidla s chemii mi moc neto… 🙁

  4. Vera M. napsal:

    Je to určitě výborne , ale já jsem tak leniva !!! Jak tady mám ta Decka a tak nějak a tak , tak livance od Haderach to jisti a tohlencto obdivuji , ze někdo pořad maka jak Zajíček Duracell. Večer padnu a někdy i po obědě padnu

  5. lakysa22 napsal:

    Přiznám se – když jsem četla : tavná pistole, asi půl minuty jsem uvažovala, co a jak budeš tou pistolí plnit, jestli to půjde… No, nějak mi to po včerejšku nemyslí…
    A mám plnou pusu slin…

  6. jarybarka napsal:

    Já už to někde viděla.Sice ne z mirabelek ale ovocné to bylo.Sušili to na nízkém plechu na pečícím papíře.
    Tyhle mirabelky musí být hodně pikantní a mají krásnou barvu.Perfektní nápad.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..