1 – 2 kg vepřového sádla
800 g hladká mouka
1 kostka droždí
mléko na zadělání
špetka cukru
kmín
sůl
Sádlo nakrájíme na malé kostky, přidáme trochu soli, podlijeme vodou a na plotně pečeme, až sádlo pustí všechen tuk a škvarky mají barvu světle béžovou. Přes síto vymačkáme přebytečný tuk, ten dáme do tzv. Sádláku vychladnout.
Škvarky část umeleme a část jen nakrájíme ne jemno.
Z hladké mouky, droždí, mléka a špetky cukru a několika lžic škvarků (můžeme přidat i 1 – 2 lžíce sádla) vypracujeme vláčné těsto, které vyváĺíme na sílu asi 1,5 cm. Vykrajujeme kolečka (nebo rozkrájíme na obdélníky), posypeme kmínem, solí nebo nemletým mákem a pečeme v troubě do zčervenání.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Co Se tyče sadla , ke konci skvareni se přida trosku mléka , vyskvari Se skvarky krásné a červenoucke
Decka, já jsem myslela , kdo má ty červené skvarky rad . Jinak když se dělají skvarky na takovéhle dobroty , Jana má pravdu , tam jsou nejlepší ty světle hnědé . Já jsem četla skvarky a měla jsem hned Pavlovuv reflex a tmu před očima a mozek mimo
Já to pochopila. Taky, když dělám škvarky jen tak na zobání,
přidávám trochu mléka. Jsou křupavé a mají pěknou barvu.
Tak za tento receptík moc děkuji. Pro pagáčky jsem si svého času chodívala do
zdejší hospůdky. Měli tam vynikajícího kuchaře a ten je měl každý den čerstvé.
Ale recept nechtěl prozradit. Potom hospůdka měla změnu majitele a kuchař do důchodu.
Tak už nic. Doufám, že toto bude ONO.
Tak pokud je chceš ještě vylepšit, tak rozválet kynuté těsto, posypat škvarkama, přeložit, rozválet, přeložit a postupně ty škvarky přidávat. Já to sice nedělám, ale recept mám i tenhle složitější. A těmi škvarky se nesmí šetřit – na 1 kg hladké mouky jsem dávala asi 1/2 kg škvarků.
Já sice nejsem s kynutým těstem moc kamarádka, ale toto
vyzkouším. Budu se snažit a jestli se to nepovede,bude to moje chyba a plech si omlátím o hlavu.
Ono to není zase tak složité a jednou se to podařit musí.