(902) Zavařujeme jablka

jablka

Jablka omyjeme,  a nastrouháme na hrubém struhadle.
Část šťávy vymačkáme (máme kvalitní mošt), zbytek napěchujeme do sklenic a 15 minut sterilujeme. V zimě na štrúdl jako když najdeme.

Na štrúdl v zimě pamatuje už teď a  jablka strouhal: Václav Macůrek

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (902) Zavařujeme jablka

  1. lakysa22 napsal:

    Taky dělám, jen letos ještě nemám z čeho. Přidávám dvě lžíce cukru.

    • Nella napsal:

      Dělala jsem úplně stejně, jen jsem neslívala šťávu, protože tam skoro žádná nebyla. Letošní sucho se holt podepsalo i na ovoci. Ale jablíčka jsou na chuť dobrá, jen letos tvrdá a málo šťavnatá, ale to se při pečení ztratí. Dochutíme, dosladíme a hlavně že budou domácí. Polské prý už byli kvůli postřikům stažené 7x z prodeje. Takže každá kousek zavařeného, zamraženého, či usušeného ovoce u kterého známe původ, se počítá. A cukr nepřidávám, přisladím až podle potřeby při pečení 🙂

  2. kveta.batkova napsal:

    Přesně takhle dělávala jablka na zimu do štrůdlu maminka mého manžela. V zimě chutnal úžasně. Letos asi zkusím zavařit alespoň pár sklenic. Díky za připomenutí.

  3. blahovka.h napsal:

    Já z jablek dnes vařím přesnídávku. Na chalupě jich je hafo moc. Jsou sice menší díky suchu, ale stromy se lámou pod množstvím. Do sklenic už je nedávám, protože máme raději do štrúdlu jablíčka nakrájená na kousky. A když nejsou čerstvá, tak není štrůdl :-).

  4. leskvik napsal:

    Včera jsem jablka strouhala do mrazáku,máme ještě letní a ty se nemají zavařovat-kazí se.Takže nabalíčkováno,uloženo.Strouhal stroj-pana Václava žádného na strouhání nemám,takový muž co strouhá dobrovolně jablka,je hotový poklad do domácnosti.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..