jablka
Jablka omyjeme, a nastrouháme na hrubém struhadle.
Část šťávy vymačkáme (máme kvalitní mošt), zbytek napěchujeme do sklenic a 15 minut sterilujeme. V zimě na štrúdl jako když najdeme.
Na štrúdl v zimě pamatuje už teď a jablka strouhal: Václav Macůrek
Taky dělám, jen letos ještě nemám z čeho. Přidávám dvě lžíce cukru.
Dělala jsem úplně stejně, jen jsem neslívala šťávu, protože tam skoro žádná nebyla. Letošní sucho se holt podepsalo i na ovoci. Ale jablíčka jsou na chuť dobrá, jen letos tvrdá a málo šťavnatá, ale to se při pečení ztratí. Dochutíme, dosladíme a hlavně že budou domácí. Polské prý už byli kvůli postřikům stažené 7x z prodeje. Takže každá kousek zavařeného, zamraženého, či usušeného ovoce u kterého známe původ, se počítá. A cukr nepřidávám, přisladím až podle potřeby při pečení 🙂
Přesně takhle dělávala jablka na zimu do štrůdlu maminka mého manžela. V zimě chutnal úžasně. Letos asi zkusím zavařit alespoň pár sklenic. Díky za připomenutí.
Já z jablek dnes vařím přesnídávku. Na chalupě jich je hafo moc. Jsou sice menší díky suchu, ale stromy se lámou pod množstvím. Do sklenic už je nedávám, protože máme raději do štrúdlu jablíčka nakrájená na kousky. A když nejsou čerstvá, tak není štrůdl :-).
Včera jsem jablka strouhala do mrazáku,máme ještě letní a ty se nemají zavařovat-kazí se.Takže nabalíčkováno,uloženo.Strouhal stroj-pana Václava žádného na strouhání nemám,takový muž co strouhá dobrovolně jablka,je hotový poklad do domácnosti.
Vzhledem k tomu, že je to nejmlsnější část naší domácnosti, tak se musí taky zasloužit. Stejně toho potom spotřebuje nejvíc.
A to dáváš syrová a nebo je povaříš? Mě to kdysi také někdo poradil a já nadšená, že odpadá mytí sklenic a zavařování, jsem jich nacpala do mrazáku spoustu. Nemilé bylo překvapení, když jsem je chtěla použít. Připomínalo to hobliny a ani slípky to nechtěly. Pak jsem dostala radu, že je mám povařit a že to bude v pořádku. To jsem ale nikdy nezkoušela.
Pokud je dávat do mrazáku, je potřeba je hodně vzduchotěsně zabalit, třeba nacpat do mikroténového sáčku. Jinak mrazem vyschnou (odborně se tomu říká lyofilizace a dělá se tak krmení pro rybičky).
Byly vakuované a stejně nebyly k potřebě.
Souhlasím s Bláhovkou, také jsem je někdy vytáhla jako to „krmení pro rybičky“, ale asi to bude opravdu druhem jablek. V každém případku si myslím, že by tam neměly být dýl než pár měsíců, potom už jsou opravdu hnusná. Na rozdíl od jahod, švestek a tak.
Dávám je syrová,i s tou štávou co pustí,pak je na sítku rozmrazím a ty hobliny klidně dám do štrůdlu.Nedělám si z toho hlavu,podsypu strouhankou,dám rozinky máčené v rumu,krájené ořechy,někdy kousky čokolády,skořici,cukr a popráším opět strouhankou,zavinu a šup s ním do trouby.Možná záleží na tom z jakých jablek se strouhá,pokud nejsou štavnatá,je možné že z toho vzniknou suché hobliny.