(906) Jablečné čatní

1 kg nakyslých jablek
1/4 l cukru
1/4 l octa
2 velké cibule
6 stroužků česneku
3 lžíce rozinek (klasických tmavých)
1 PL soli
½ KL mletého zázvoru (nebo kousek čerstvého)
1 KL pálivé papriky
½ – ¾   KL kari

 Oloupaná a rozkrájená jablka dejte do kastrůlku, přidejte (nastrouhaný) zázvor, na jemno pokrájenou  cibuli a česnek (na tenké plátky), pokrájené rozinky, koření, trochu vody a začněte pod pokličkou dusit.

Ocet přidejte, až budou jablka měkká.

Odklopte pokličku a na mírném ohni vařte do odpaření tekutiny.  Plňte ještě horké do vyvařených skleniček a otočte dnev vzhůru – vydrží několik měsíců. Chcete-li trvanlivost prodloužit,  sterilujte 15 minut při 80°.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (906) Jablečné čatní

  1. lakysa22 napsal:

    Jé, dobrý nápad!
    Ale hned upozorňuju, že budu reklamovat!! Rozhodně to nevydrží pár měsíců?

  2. jarybarka napsal:

    To se mi líbí.V lese nad námi je sad se starými odrůdami jablek.Jsou nasládlá a nakyslá a na zavařováni úplně nejlepší.Závin z těchto jablek mě vrací do dětství.Babička vždy dělala z kyselejších a pak ten moučkový cukr na povrchu měl smysl.Dnešní kupovaná jablka jsou pouze nudně sladká a nepochopitelně pŕedražená.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jako dobrý, to fáááákt zkusím, ale až o víkendu, zítra jdu na taneček, tak nebude čas. ☺
    Také chci zkusit:
    Jablkový bramborák
    5 velkých brambor
    3 kyselejší jablka
    7 PL polmouky
    necelých 300 ml mléka
    2 vejce
    sůl, olej na smažení
    Těsto musí být řidší, ozdobit paprikami, okurkem, rajčaty ….
    Když jsou dobré s mrkví, tak budou třeba dobré i ty s jablky, ne?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..