1 kg nakyslých jablek
1/4 l cukru
1/4 l octa
2 velké cibule
6 stroužků česneku
3 lžíce rozinek (klasických tmavých)
1 PL soli
½ KL mletého zázvoru (nebo kousek čerstvého)
1 KL pálivé papriky
½ – ¾ KL kari
Oloupaná a rozkrájená jablka dejte do kastrůlku, přidejte (nastrouhaný) zázvor, na jemno pokrájenou cibuli a česnek (na tenké plátky), pokrájené rozinky, koření, trochu vody a začněte pod pokličkou dusit.
Ocet přidejte, až budou jablka měkká.
Odklopte pokličku a na mírném ohni vařte do odpaření tekutiny. Plňte ještě horké do vyvařených skleniček a otočte dnev vzhůru – vydrží několik měsíců. Chcete-li trvanlivost prodloužit, sterilujte 15 minut při 80°.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Jé, dobrý nápad!
Ale hned upozorňuju, že budu reklamovat!! Rozhodně to nevydrží pár měsíců?
To se mi líbí.V lese nad námi je sad se starými odrůdami jablek.Jsou nasládlá a nakyslá a na zavařováni úplně nejlepší.Závin z těchto jablek mě vrací do dětství.Babička vždy dělala z kyselejších a pak ten moučkový cukr na povrchu měl smysl.Dnešní kupovaná jablka jsou pouze nudně sladká a nepochopitelně pŕedražená.
Já mám podél silnice, když jedu z prá, Panenské, Čistecké, Malináč, Coxova reneta, z hrušek potom Madam Verdé, Clapova, Koruna, Koporečka, Markytánka, Solanka….
Šmankote, já rozděluju jablka na letňáče, zelené, žluté a červené ☺
To jsou znalosti, klobouk dolů
Já jsem na tom podobně.?
☺
Já to tak mám i s autama …. také rozeznávám červené, modré, zelené, bílé a černé. To je tak vše.
Horší je, že ten můj je velký fanda do aut. ☺
Můj tatínek kdysi chtěl tady z té zahrady udělat sad, ale potom neměl sílu to ošetřovat. A měl tady několik . krásných knížek (tzv.Pomologie) o ovocných odrůdách. A od té doby ty jednotlivé odrůdy dokážu poznat.
A měli jsme tady nějakého pana Sojku, staříka, který chodil pookolí a rouboval jakákoliv pláňata.
Já bezpečně poznám jen matčino a golden, jinak nic.
Opravdu obdivuji, jsi pašák.
Jako dobrý, to fáááákt zkusím, ale až o víkendu, zítra jdu na taneček, tak nebude čas. ☺
Také chci zkusit:
Jablkový bramborák
5 velkých brambor
3 kyselejší jablka
7 PL polmouky
necelých 300 ml mléka
2 vejce
sůl, olej na smažení
Těsto musí být řidší, ozdobit paprikami, okurkem, rajčaty ….
Když jsou dobré s mrkví, tak budou třeba dobré i ty s jablky, ne?
Jsou dobré, už jsem taky jedno jablko strouhla do placek…?
Tak hlavně uvidím, co na to řekne ten můj ☺
Fakt mě to zaujalo, tož jsem zařadila do jídelníčku.