(908) Výbušná povidla – jablečná povidla z trouby

jablka
trochu cukru, pokud je třeba
pytlík kyseliny citronové
do každé sklenice 1 PL rumu

Vykrájíme to množství jablek, hodíme do kastrolu, přidáme trochu cukru (není třeba když  jsou jablka sladká dost), trochu vody, přikryjeme poklicí a vrazíme do trouby. Necháme dusit, když jsou jablka měkká, tak promícháme a odkryjeme a necháme vydusit vodu. Vyndáme, nandáme  horké do sklenic, nalijeme 1 PL rumu do každé sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. A když máme smůlu, tak povidla vybouchnou 🙂

Recept poslala Úsměvka a specifikuje množství jablek potřebných na tuto dávku:  „…asi 100 kg jablek (páč ty padavky jsou napůl shnilé, a červivé – jo, zjistila jsem, že nejen trpím arachnofobií, ale i červofobií☻) Kecám, byla to polovina igelitky, trochu větší polovina.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

37 komentářů: (908) Výbušná povidla – jablečná povidla z trouby

  1. leskvik napsal:

    No moment,a co ty výbuchy?Už už jsem chtěla přikoupit sklenice/už je vše plné/a opět křečkovat jablka,ale jak čtu o výbuchu……………za pár dní odlétám,pomalu startuju koště,ale asi si to rozmyslím.Nebo to udělám tak že nachystám kufr,uvařím jabka,obrátím sklenice a vezmu kufr a rychle pryč……………..

  2. bozena.fialova napsal:

    Dělám něco podobného, jen nesvařuji do husta.

    Oloupaná a jadřinců zbavená jablíčka nakrájím na malé (tak 2 cm) kousky, přidám trochu cukru, pár hřebíčků a kousek celé skořice (nebo lžičku mleté), pomalu přivedu do varu a chvíli nechám probublávat. Moc nemíchám. Část jablek se rozvaří, část zůstane v kouscích. Horké naplním do skleniček (koření vyberu) a protože vím, co jablíčka bez konzervantu někdy dokážou, sterilizuju tak 15 minut při cca 85 stupních.

    Rozhrabané do bílého jogurtu je to vynikající, i jsem si tím (ohřátým) pokecala kynutý knedlík, přidala trochu másla a kopec měkkého tvarohu a byl výborný oběd, zkusím tím i „ozvláštnit“ obyčejný puding (ne tříbarevný!!! 🙂 ) s kopečkem šlehačky… A jako bonus po tom člověk má krásné barokní tvary! 🙂 🙂

  3. Jana Macůrková napsal:

    Pro hospodyni ve Staňkovicích pozdě, tam už byly doslova manévry – sklenice bouchaly při sterilování jak o závod. Ale myslím, že je spíš přecpala.

  4. Jana Macůrková napsal:

    Hele, Úsměvko, že ty učíš někde matematiku – co ta větší a menší polovina. Ale to bude tím, že větší polovina třídy nikdy nedávala pozor.

  5. lakysa22 napsal:

    Jablečná povidla v troubě jsem dělala jako ta švestková, taky dávám skořici, badyán a hřebíček…a nebouchaly!
    Jsem zvědavá, jestli se to odešle- včera v pohodě, dnes ráno mi nejdou poslat maily…?

  6. Ivana P. napsal:

    tak jsem se vrátila do historie a vyzkoušela variaci na recept č. 6 – citronové sušenky, akorát jsem je udělala skořicové. ten nápad s rozplácáváním paličkou na maso je geniální :o) jen jsem je neměla trošku připálit

  7. Katyp50 napsal:

    Maminka dělávala ten rychlý jablečný kompot – jablka na kousky, hřebíček, cukr nebo med, vanilkový cukr a trochu světlého piva. Dalo tomu takovou zvláštní chuť. Mívali jsme ho po svátečním obědě nebo jen tak jako svačinu.

  8. a.rena napsal:

    Jojo, kompot z jablek… Pro chuť ještě nějaká hruška a přihodit pár sušených trnek. Pak nemá chybu. Taky v zimě děláváme, hlavně z Panenek. Anebo je pečeme. Hmmm… To je asi tak jediné, na co se v zimě těším. A jinak – už máme uvařená povidla klasicky z trnek, z jablek i hrušek. Cukr se přidávat nemusel, do jablečných a hruškových přidáváme trochu hřebíčku a badyánu, do jablečných i skořici. Sklenice a víčka vypláchneme slivovicí, nahoru na povidla ještě tak lžíci. Máme šikovného zetě, který postavil elektrický míchač na třicetilitrový hrnec, takže se všechno dělá samo ve větším množství. Klasický měděný kotel asi 120 l s míchačem už pár let zahálí. Sušárnu ovoce postavil také, takže jsme ve všem soběstační.
    Kromě toho děláváme ještě domácí musli tyčinky.
    Na jednu sušičku cca 10 plat
    4 kg ovoce, 2 kg ovesných vloček, lepší jsou jemné, 1 kg (třtinového) cukru, 2 lžičky kys. citronové na zvýraznění chuti, nasekané ořechy, oříšky, rozinky, brusinky, kandované ovoce – množství a složení prostě podle toho, co máte rádi.
    Ovoce (máme z meruněk, broskví, jablek a hrušek) pomlet, smíchat s ovesnými vločkami, cukrem a kyselinou a nechat třeba přes noc nabobtnat. Přidat ořechy a spol, narovnat na plata sušičky (kdo má jen síta, vystřihnout z igelitu podložku) a usušit. Kontrolovat. Až směs neteče, sundat podložku a dosušit na sítu, bude to rychlejší.
    Množství cukru je orientační, máme odzkoušené to kilo. Skladuji v papírové krabici a nemám strach, že se tam dostanou moli nebo jiná žoužel. Nestihnou to.

  9. a.rena napsal:

    Mám něco poslat na košt? Já zase kolikrát závidím „panelákům“, že nemají tolik práce, páč to je na palici, když nestíháš zpracovávat a ještě máš pole a domácí zvěř (užitkovou i pro potěchu), kterou taky neošidíš. Ale pak v zimě s radostí sleduju, jak všechno mizí.

  10. Ivana P. napsal:

    Tak dámy a pánové….hlásím zahradnický zázrak blížící se neposkvrněnému početí :o) Ačkoliv jsme nesázeli patizony minimálně 8 let, tak jsem dnes 2 velké sklidila. K tomu půl koše rajčat, 1 špagetová dýně, 3 hokaida, 11 máslových dýní, 2 dýně /zelená a oranžová), kde otec i matka neznámá – taky jsme nesázeli, a 6 acron dýní, které místo obvyklé 300g velikosti trpí asi akromegálií, protože váží okolo 1 kg.

  11. leskvik napsal:

    Okurek mám letos 40sklenic a ještě i od lonska.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..