(95) Klasická žemle na burgery

Klasická žemle na burger

dávka je na 10 kusů
125 ml mléka, 125 ml vody
50 g droždí
45 g cukru
100 g Hery
1 vejce
5 g soli
300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky

Smíchejte droždí s vodou, mlékem a ostatními přísadami kromě mouky. Tu přidávejte postupně tak, aby vzniklo hladké pružné těsto. Zakryjte a nechte 30 minut kynout. Pak rozdělte a udělejte žemle (formou míšku, na těsto moc netlačte, jen spojte konce a vykoulejte žemli). Potřete rozkvedlaným vajíčkem, posypte sezamem a pečte na cca 180 st. do lehce tmavě hnědé barvy – cca 25 až 30 minut. A teď přijde to nejdůležitější: Po vytažení plechu z trouby vezměte dvě utěrky a žemle zakryjte – musí  se tzv. zapařit, jen tak zůstanou vláčné. A pak už jen rozkrojte, potřete olivovým olejem, ogrilujte a plňte.

Recept poslala: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (95) Klasická žemle na burgery

  1. adela.adale napsal:

    Jani, nechybí tam nějaký tuk? Vyzobla jsem ještě na PŽ v podstatě téměř stejný recept z diskuse (ale nevím od koho) a tam bylo 100 g rozpuštěné Hery. Byl to můj první pokus a dopadlo to velice dobře, bulky se povedly a byly moc dobré.

  2. Jana Macůrková napsal:

    To je recept od „59“ a koukala jsem, jestli i náhodou nevypadlo něco při kopírování, ale nikoliv. Opravdu tam tuk nemá. Zkusím dotaz adresovat jí.

  3. BOYE napsal:

    Hezký den všem! Holky, to se stává, že něco vypadne. Vtip je v tom, že tady jsou lidi, kteří si všimnou… Teď jsem mrkla na PŽ. Příspěvků nula u obou receptů, ale: Dušenou rýži máte zpestřit přidáním trochy červené, nebo natural. Červenou jsem ještě nevařila, jen indiánskou. Nicméně s naturálem mám zkušeností dost na to, abych ji do bílé nepřidala. Tedy pokud nechci podávat rejžovou kaši s natural zrnky, nebo rýži s natural šutry. Chudák kuchta v zácviku, která tu naturalku v dobré víře přihodí. (Ale kvůli tomu na PŽ psát nebudu:-).)

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..