(96) Kysané rané zelí

Na 2 větší láhve:

3 velké hlávky raného zelí
sůl asi 1 PL – vhodná je středně hrubá mořská
1 PL kmínu
1 svazek jarní cibulky nebo 2 menší cibuleZelí nakrouhejte, prosolte, přidejte nakrájenou cibulku a kmín. Rukama v míse promačkejte – zelí pustí hodně vody.  Nevylévat! Napěchujte zelí do lahví a  zalijte právě touto vodou.

Naložené zelí nechte v kuchyni v teple asi  3 dny  – zašroubujte víčka,  ale nedotahujte,  zelí bude pracovat a přitom ještě pouští vodu, je lepší postavit láhve do pekáčku. Vršek zelí v láhvi by měl být pod vodou jinak se začne tvořit bílý povlak, tzv křís. Pokud je vody málo přidejte převařenou chladnou osolenou.

Recept poslala jarybarka a píše nám k tomu:
Po zkysáni už zelí nijak neupravuji, jíme ho jen tak, je totiž opravdu lahodné,  křupavé,  geniální,  skvělé … já si všechny ty přívlastky z PŽ nepamatuji, ale  je fakt mňam.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (96) Kysané rané zelí

  1. raduna.ha napsal:

    Já jsem z raného zelí ještě nezkoušela. Udělám si. Ale nechtělo by tomu přidat
    dní na kvašení? 3 dny se mi zdají být málo. A nebo ho jíte jen jako zelný salát?

  2. jarybarka napsal:

    V tomhle počasí je hotové raz dva je totiž opravdu křehoučké.Takže jíme kysané.Nakládám do sklenic od oliv z lídlu. Uchovávat v lednici ale moc dlouho tam není

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..