Na 2 větší láhve:
3 velké hlávky raného zelí
sůl asi 1 PL – vhodná je středně hrubá mořská
1 PL kmínu
1 svazek jarní cibulky nebo 2 menší cibuleZelí nakrouhejte, prosolte, přidejte nakrájenou cibulku a kmín. Rukama v míse promačkejte – zelí pustí hodně vody. Nevylévat! Napěchujte zelí do lahví a zalijte právě touto vodou.
Naložené zelí nechte v kuchyni v teple asi 3 dny – zašroubujte víčka, ale nedotahujte, zelí bude pracovat a přitom ještě pouští vodu, je lepší postavit láhve do pekáčku. Vršek zelí v láhvi by měl být pod vodou jinak se začne tvořit bílý povlak, tzv křís. Pokud je vody málo přidejte převařenou chladnou osolenou.
Recept poslala jarybarka a píše nám k tomu:
Po zkysáni už zelí nijak neupravuji, jíme ho jen tak, je totiž opravdu lahodné, křupavé, geniální, skvělé … já si všechny ty přívlastky z PŽ nepamatuji, ale je fakt mňam.
Já jsem z raného zelí ještě nezkoušela. Udělám si. Ale nechtělo by tomu přidat
dní na kvašení? 3 dny se mi zdají být málo. A nebo ho jíte jen jako zelný salát?
V tomhle počasí je hotové raz dva je totiž opravdu křehoučké.Takže jíme kysané.Nakládám do sklenic od oliv z lídlu. Uchovávat v lednici ale moc dlouho tam není