(984) Kimči

2 hlavy pekingského zelí nařezané na kousky asi 7 cm.
Naložila jsem zelí do 5 l studené vody ve které jsem rozpustila 1 kg soli.
Nechala stát do druhého dne.

Mezitím jsem si udělala omáčku:
250 ml vody
3 PL rýžové mouky (může prý být i škrob)

Uvařit na kaši a nechat vystydnout.
Zelí vyndám ze slané vody a důkladně properu v několika vodách a nechám okapat.

Zpátky ke studené omáčce:
2 celé cibule a 1 celá palice česneku rozmixovat do hladka a podle chuti přidávat do rýžové omáčky.
3 Pl mleté červené  papriky-kvalitní
3 Pl čili vloček
6 Pl rybí omáčky – nejlepší je prý s obrázkem tří krabů. Já  měla jinou.
Cukr podle  chuti, já dala 3 Pl.
Omáčka se má ochutnávat a dochucovat podle vaší chuti.

Nakonec jsem dala do omáčky asi 130 g na drobno nakrájených krevet. Koupeno v Albertu mražené předvařené.
Pak už jen nakrouhat 2 velké mrkve, bílou ředkev, 2 svazky jarní cibulky 10 cm bílého konce póru. Krouhám na nudličky.
Všecho promíchám ve velké nádobě a pak postupně pečlivě vetřu do zelí. Zatížím a nechám 3 dny doma a pak v chladu kvasit. Je to síla.
Z krevet jsem měla původně obavy, ale kvasí spolu se zeleninou a jsou tam  dobré a hlavně  kvůli chuti umami.

V původním receptu byl ještě kořen zázvoru. Ten jsem vynechala protože jsem použila český česnek. Jeho sílu asi Korejci neznaji. Zázvor mi tam nechyběl.
Navíc si každý může kimči udělat podle sebe. Můžou se prý přidat i jablka…

Na obrázku je množství z popsaného receptu a na vidličce jsou krevetky.
Vypadá to trochu složitě, ale jde to rychle.

UPOZORNĚNI: Promíchávám salát v gumových rukavicích.Spousta česneku cibule a čili může vyvolat vyrážku na rukách.

Recept vyzkoušela  a zatím ještě žije: Jarybarka

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (984) Kimči

  1. Devětapadesátka napsal:

    Musí to být olalá ???a ke všemu zdravé. Jen kdybych tam dala tři lžíce vloček z mých habanero chocolate, stane se jídlo nepoživatelnou třaskavinou použitelnou na vyhubení čehokoliv. Když jsem je mixovala ať čerstvé či sušené, v kuchyni se nedalo dýchat, slzela jsem jak stará plačka a i přes rukavice pálily ruce jak čert.

  2. jarybarka napsal:

    Žíši Jani a do čeho takovou sílu dáváš?To máš z jedné útody na hodně dlouho?
    Do kimči se dávaji středně pálivé papričky,aby byla cítit chuť toho ostatního a navíc kvašením trochu na pálivosti ubývá.Jím to opavdu každý den malou misku po jídle a ŕekla bych že už mám asi návyk.

    • Devětapadesátka napsal:

      No dávám si mikroskopické množství tu do těstovin, tu do dýňovky…jak mě napadne. A s návykem na zelču to znám, já zas pořád dělám pickles, česky kvašenou zelču, pokaždý jiný složení, a taky ji konzumujeme denně. A do ní si taky pašuju ten dynamit – tedy až do misky, chlap by to nedal, to jen já mám plechový potrubí ?

  3. IvaC napsal:

    No, ono je to uzasne zdrave, Korejci to jedi ke vsemu. Budete dlouho ziva. A jste
    odvazna, ze jste se do toho pustila, je to pracne a ani u nich to kazda neumi…?

  4. BOYE napsal:

    Ha! Vybavil se mi M.A.S.H.. Jak v jednom dílu Kuní ksicht s pyrotechniky vykopali kimči v domnění, že jde o korejskou past… (prostě ten seriál žeru). Nebyla jsem sama, koho to zaujalo a kamarád po čase přinesl na zahradní mejdan tři litry výbušniny. Gurmánská záležitost. Jen ten mejdan vypadal jako pohřeb: V každém koutku zahrady seděl slzící jedinec. Kdosi doporučoval, ať si připravíme toaleťák do mrazáku… Jediné, co k tomu tenkrát ten kamarádovrah řekl, byla poznámka o nevhodnosti pro děti. Po čase přinesl znovu, ale zapřísahal se, že upravil recept. Upravil. Počítáme tak o milion SHU. Chuť byla řízná, ale i po několika soustech stále rozlišitelná od tekutého železa.
    A tak to asi taky zkusím, když Jarybarka tvrdí, že je to jednoduché… Vyrostli jsme na kvašeném zelí a rychlokvaškách, proč nezavršit kimči či čím.
    Jani, a co ty tvoje pickle v piksle? Šoupneš? Občas se juknu na Zkvašeno, ale opouští mě odvaha – všichni mi přijdou děsně profi. Tobě věřím.
    A protože jsme v kategorii PÁLÍ TO, můžete se mi zasmát: Stejně jako Jana si na skoro všechno přidávám chilli vločky. Předevčírem jsem vařila polífku a navrch s petrtelkou samozřejmě pár vloček. Od Dorostenky jsem před časem dostala pugétek papriček, krásných, maličkých, malebných. Usoudila jsem, že už se dost nazdobily a nastal čas konzumace. Papričky suché jsou tak 1,5 cm dlouhé. Do talíře jsem si nasekala max. třetinu. No co já, tvářila jsem se poměrně statečně, i když se slzy ztrácely v kapkách řinoucího se potu. Ale ten blb kocour, který v nestřeženém okamžiku skočil do dřezu a vylízal talíř… Viděli jste někdy propocený kožich? Samozřejmě jsem se řehtala, ale taky jsem sáhla do mrazáku, z jednoho Pegase servala čokoládu a zmrzku mu hodila do misky. Plačící Dorostenka – jediná opravdová matka tý nenechavý bestie – mi suše oznámila, že ten nanuk byl rozhodně ten můj. No nevim, její kočka jednala proti pravidlům. Je to nespravedlivý, že jo? Zbytek té polífky jsem dneska nalila kočkám do misky. Hádejte, kdo přičichnul a prchnul???

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Božínku, to vypadá dost pracně, ale věřím, že to bude výborné.

    Kočky, kdybyste jako nevěřily, že synek chtěl přidat k jídeláku, tak věřte, právě dělám segedín ….. několik krabiček již zamraženo, tož synek nebude půl roku vařit, bo co ☺☺☺

  6. sharka.68 napsal:

    jablka nevím, ale recept s nashi ovocem (jabkohruška) jsem jedla a bylo to dobré, krevety do tohodle kupuju v Sapě-sušené…..recept mám od Viktora Sauera….to pro mne bylo zatím nejlepší kimči,co jsem jedla….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..