(99) Rebarborový koláč z jogurtového těsta

Když sezóna, tak sezóna 🙂

2 bílé jogurty (na velký plech dvěstěgramové)
2 kelímky polohrubé mouky
1 kelímek cukru
2 vejce
1 prdopeč
Drobenka: hrubá mouka, máslo, cukr v poměru cca 1:1:1

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na zhruba půlcentimetrové kousky. Smícháním všech surovin vytvoříme relativně řídké těsto (jako odměrka slouží právě kelímek od jogurtu), vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe rebarborou, posypeme drobenkou a pečeme na 180° cca 20 minut (špejle to jistí).

Zkusila jsem pod rebarboru dát nastrouhaný tvrdý tvaroh, smíchaný s trochou cukru, a je to vynikající!

A teď moje vychytávky: jednou jsem musela na těsto použít hrubou mouku, protože polohrubá nebyla – a od té doby to dělám skoro pokaždé, těsto je nadýchanější. Pokud někdo nesnáší patlání drobenky rukama, může si smíchat cukr s moukou, máslo rozpustit a pak ho postupně vmíchat, ale pozor, bude ho potřeba méně! Stejně se dá použít i olej (ano, vím, zní to děsně, ale když jste na chalupě, přijede návštěva a dožaduje se koláče s drobenkou a vy máte jen malinkej kousek másla…)

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (99) Rebarborový koláč z jogurtového těsta

  1. jarybarka napsal:

    Z oleje jsem drobenku ještě nezkoušela ale z hrubé a rozpuštěného másla ji ělám normálně.?

  2. 60anda napsal:

    Rebarboru miluju, ale poslední dobou ji nedokážu vypěstovat. Měla jsem dva obr kopce. Postupně se jeden úplně vytratil a ten druhý loni měl 5 listu, letos 3. To jsem ho zkoušela už dvakrát přesadit. Jak já bych si dala buchtu. Včera jsem koukala ve stánku, ale byla chudinka taková celá uvařená, tak jsem ji nevzala. Kg bylo za 59.

  3. Katyp50 napsal:

    Měli jsme rebarboru na chalupě. Obří. Vždy z ní byl vynikající koláč. Jen postup maminka dělávala jinak a těsto kynuté. Rebarboru nejprve podusila s medem a cukrem – samotná je hodně kyselá. Pak ten jakoby rozvar naplácala na kynuté těsto. Měla jsem to moc ráda. Nezapomenu na svého ex, když jsem upekla tento koláč, jak zhnuseně odkráčel, že tohle žrát nebude, protože je to kyselé a jemu to nechutná. Pak jsem našla v lednici v Praze kus koláče, který velmi připomínal ten rebarborový. Tak jsem se odvážila zeptat a dozvěděla se, že „kolegyně“ (už tehdy jeho milenka) peče báááááááječný rebarborový koláč, tak mu kousek přinesla.

  4. 48simona napsal:

    Potvrzuji podsypani ovoce tvrdym tvarohem…velmi chutnalo…diky za tipy

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..