Když sezóna, tak sezóna 🙂
2 bílé jogurty (na velký plech dvěstěgramové)
2 kelímky polohrubé mouky
1 kelímek cukru
2 vejce
1 prdopeč
Drobenka: hrubá mouka, máslo, cukr v poměru cca 1:1:1
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na zhruba půlcentimetrové kousky. Smícháním všech surovin vytvoříme relativně řídké těsto (jako odměrka slouží právě kelímek od jogurtu), vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe rebarborou, posypeme drobenkou a pečeme na 180° cca 20 minut (špejle to jistí).
Zkusila jsem pod rebarboru dát nastrouhaný tvrdý tvaroh, smíchaný s trochou cukru, a je to vynikající!
A teď moje vychytávky: jednou jsem musela na těsto použít hrubou mouku, protože polohrubá nebyla – a od té doby to dělám skoro pokaždé, těsto je nadýchanější. Pokud někdo nesnáší patlání drobenky rukama, může si smíchat cukr s moukou, máslo rozpustit a pak ho postupně vmíchat, ale pozor, bude ho potřeba méně! Stejně se dá použít i olej (ano, vím, zní to děsně, ale když jste na chalupě, přijede návštěva a dožaduje se koláče s drobenkou a vy máte jen malinkej kousek másla…)
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Z oleje jsem drobenku ještě nezkoušela ale z hrubé a rozpuštěného másla ji ělám normálně.?
Z oleje je to z nouze ctnost, ale není to tak zlý.
Rebarboru miluju, ale poslední dobou ji nedokážu vypěstovat. Měla jsem dva obr kopce. Postupně se jeden úplně vytratil a ten druhý loni měl 5 listu, letos 3. To jsem ho zkoušela už dvakrát přesadit. Jak já bych si dala buchtu. Včera jsem koukala ve stánku, ale byla chudinka taková celá uvařená, tak jsem ji nevzala. Kg bylo za 59.
No já rebarborový taky moc ráda ale právě že musím všechno koupit rak asi nebude protože za ty zvadlé utahané ní tě ty prachy nedám.
Včera jsem alespoň u mladých ušmikla libeček.Už je pesto v lednici.Polévka z libečku byla dobrá.
A mimochodem ten klučina co měl těch 5,25kgbude mít pozítří 2 měsíce a už se na bábu směje,
Tak už se sotva vejde do kočárku. Potřeboval by takový co v nich vozili nás před 60ti lety.??
ted ji měli u nás, cena 99,- za kilo mne málem poslala k zemi
Měli jsme rebarboru na chalupě. Obří. Vždy z ní byl vynikající koláč. Jen postup maminka dělávala jinak a těsto kynuté. Rebarboru nejprve podusila s medem a cukrem – samotná je hodně kyselá. Pak ten jakoby rozvar naplácala na kynuté těsto. Měla jsem to moc ráda. Nezapomenu na svého ex, když jsem upekla tento koláč, jak zhnuseně odkráčel, že tohle žrát nebude, protože je to kyselé a jemu to nechutná. Pak jsem našla v lednici v Praze kus koláče, který velmi připomínal ten rebarborový. Tak jsem se odvážila zeptat a dozvěděla se, že „kolegyně“ (už tehdy jeho milenka) peče báááááááječný rebarborový koláč, tak mu kousek přinesla.
Potvrzuji podsypani ovoce tvrdym tvarohem…velmi chutnalo…diky za tipy