100 ml mléka
2 dkg droždí
lžička cukru
Zaděláme kvásek a přidáváme:
50 dkg polmouky
špetka soli
1 vanilkový cukr
kůra z citronu
2 žloutky
150 ml mléka
10 dkg másla
Drobenka:
kousek másla
cukr
trochu skořice
mleté ořechy (ne moc, jsou mastné)
trochu mouky, strouhaného perníku nebo strouhanky, jak je kdo zvyklý
Necháme vykynout, poté lžicí odkrajujeme malé bochánky, které pokládáme na vymaštěný plech (nebo na plech s pečícím papírem) a opět necháme cca 15 minut kynout.
Poté uděláme do koláčků důlky a plníme. Na závěr posypeme drobenkou, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme.
Teplota cca 150 -180 a pečeme do krásné zlaté barvy.
Koláčky pekla Úsměvka: „Náplň může být maková, tvarohová, ovocná …. já dala tmavé blumy a oříškovou drobenku.“
Mnam….
A s tou modrou blumou jsou krásné
Tak tohle je pro mne jako na objednávku….
Poslala jsem do Španělska menší zásilku. Vnouček (v srpnu měl 2r) si prohlíží kalendář na příští rok (posílám každoročně český a s receptama, ať synek nezapomene a má co vařit) . Nad obrázkem koláčů s tvarohem a povidlama se zarazil a povídá mamince „To chci“ …. Maminka to přehrála na tatínka a ten bídák mu vysvětlil, že to pečou babičky… Když mi to synek vyprávěl, tak jsem ztuhla, syn se chechtal… Nikdy jsem nepekla koláče do ruky – vždycky na plech a nakrájet a synáček to dobře ví… No odkývala jsem mu to s podmínkou : musí si u mne doma přijít a česky! požádat.. No já na to mám nejmíň rok . Letos s ním ještě takovou cestu podniknout nechtěli. Co ale udělá španělská babička když by požádal ji? ? Já si uložím tenhle recept – vypadá jednoduše, láká k zakousnutí. Do drobenky jsem nikdy ořechy ani perník nedávala, ale věřím, že to bude dobré. Asi jich pár kousků zkusím cvičně s předstihem ?
Taky jsem konzerva, nikdy jsem ještě nedělala jinou posýpku než „klasik“. Je čas to napravit. Nejlépe v sobotu. Howgh!
Ja orechy davam, liskove 🙂
Vyzkoušej, opravdu to není náročné. A jsou chutné a dobré?
Ty teda podstrojujes! Když si je představím tvarohove a ty blumy nahoře ??
Njn, ten můj si smlsnul, přiznávám ?
To bude dobrota, konečně zase něco pro mne. Díky. 🙂
Není zač
Koláče „do ruky“ dělám, se švěstkama, s mákem, s tvarohem a ovocem, a vždycky mají obrovskou schopnost zmizet dřív, než je stčím ochutnat. Hlavně, když jsou čerstvé a teplé. A hrnek mléka k nim nebo bílý kafe.
Vida, jak se tmavé blumy hodily! :-)) Tyhle malé koláče jsem pékávala dvakrát do roka, na pouť a na posvícení. Náplně tvaroh, rozdušená jablíčka, mák a povidla.
Ale jak členové rodiny postupně odcházeli, přestalo mít pečení cenu, zadělávat tak z 20 dkg mouky by mi mohlo… Byla bych tedy schopná sešrotovat koláče z kila, ale
to už bych se asi opravdu neunesla. Alespoň jsem nad snímkem ukápla slzu, slinu,
pohladila si břicho a procítěně pravila jak Bystrouška: „Ach, to by se to žralo.“ :-))
Já dělala z poloviční dávky, ale chtěla jsem upéct. Nakonec jsem dělala ještě z další celé dávky a donesla do kolbenky ….. zmizely hodně rychle.
Sím dotaz…. Kolik asi kousků z poloviční dávky bylo?
Květuš, tak 16, ale přesně to nevím, možná víc. Záleží na tom, jak velké je děláš, já dělala opravdu malé. Kecám, bylo jich z poloviční dávky 20, ale opravdu malé.
??? ještě jsem nedělala žádné. Sýrové koláčky s klobásou a marmoškou nepočítám.
To byly jednohubky
No asi tak nějak