v originále zvané „Parmazánové brambory“
brambory
strouhanka
Parmazán nebo Pecorino
česnek
sůl
pepř
(olivový) olej
bylinky dle chuti
Asi kilo brambor nakrájíme na kostičky nebo na měsíčky, vložíme do mísy a přidáme 3 PL strouhanky, 3 PL nastrouhaného sýra, bylinky dle chuti, prolisovaný česnek (nemusí být), sůl, pepř a olej. Promícháme, až se brambory ve směsi obalí a pečeme v troubě předehřáté na 180° dozlatova.
Recept z dávných PŽ mi oživila Imelda. Haderach
Dělám je se solí a česnekem, tak piřtrvrdíme…?
A mimo – byla bych ráda, kdyby se mi Eva ozvala, pošta pro ni se mi vrací….
Nojo, Eva nám zmizela 🙁
Já mám nani dva emaily, ale vrátilo se mi obojí. Takže ani ten, co jsem to poslala, není funkční.
Nedávno jsem shlidla na Paprice: takovéto krásné brambory a masové kuličky naservirovane na velikém talíři a uprostřed miska s dipem. Vypadalo to nádherne, každý po tom skočí
Helčo, díky za připomenutí tohoto receptu. Minulý týden jsem si koupila horkovzdušnou fritézu a myslím, že tento recept bude pro ni jako stvořený. Bude hned po neděli, neboť teď jedeme na chatu a tam se mi fritéza nechce vozit (už tak máme plné auto).
Já se chci podívat na Eťáckou pečenku, je to obdoba malé elektrické trouby, proto nás by to dokonale stačilo. Tak jdu hledat.
Tu pečenku mám, ale tyhle brambory dělám raději v ActiFry, nemusí se míchat a taky nejsou mastné, dává se tam malá lžíce oleje.
Já tu pečenku, která mi hodně připomíná remosku, kterou jsem měla dlouhé roky, bych ráda na pečení malého množství buchet nebo i masa. Když jsme sami dva. Když přijede synátor, tak je to něco jiného, ten je žrout a to potom nestačí jeden pekáč buchet, nebo pekáč masa.
Ta pečenka je vlastně novodobá remoska, ráda v ní peču maso, protože není vůbec vysušené. Zapékané pokrmy jsou taky dobré a rýži už dělám jedině v Pečence
V pondělí, pokud mi bude líp, tak si pro ni jedu do Uhířských Janovic (my všechny elektospotřebiče bereme od jednoho prodejce a jsme s ním maximálně spokojení), mají ETA 1333 za 2499,- Kč.
Určitě budeš spokojená, já k ní dostala i malou kuchařku. Nejvíc mi vyhovuje, že jednoduše zvednu víko a zkontroluji pokrm.
Taky jsem se v tomhle receptu na PŽ zhlídla. Z nových brambor je to přímo mana nebeská ? . Nevím proč jsem na ně v letošní éře nových brambor ani nevzdychla. Zkusím ještě teď – brambůrky jsou zatím celkem svěží 😎
Nové malé brambory na tohle budou perfekt, krásně drží pohromadě. Jen kdo to má škrabat…
Nové by se nemusely škrábat ani na tohle myslím.
Nemusejí se škrábat – jen hezky umýt , překrojit vejpůl a „opískované“ jsou skvělé?
Jak začnu brambory loupat, už tolik „psích kusů“ s nima nedělám. Právě zvažuju, jestli by i teď ještě se slupkou upéct šly, nebo radši oloupat ?
Ještě pořád jdou.
Tak to jen slintam. Bohužel pro sebe škoda dělat. Manžel nové brambory jen vařené, že starších jen bramborovou kaši. A pro sebe se mi pečené brambory nechce dělat. Nechce ani šťouchané brambory, hranolky nejí, já jen výjimečně. Bramborové knedlíky odmítá. A dělat to jen pro sebe? Ale fakt bych si dala.
Francisko, jak já Ti rozumím. Můj děda taky nic nového nechce, taky má rád jen vařené brambory /ať jsou nové, nebo staré/, kaši sní, opečené nemusí a hranolky taky ne. Tak ráda bych spoustu věcí vyzkoušela, ale moje zkušenost – děda „snad“ ochutná, nelíbí se mu nic a vařit pro dva lidi a každému něco jiného, tak na to už nemám. Toto pletí i o jiných jídlech. Ale tyto brambůrky určitě udělám, jen nemám ten sýr – koupím a když nebude chtít, tak mu pár uvařím, to pro něj ještě udělám. Víš, co se říká – starého psa novým kouskům nenaučíš – u lidí to platí stoprocentně. 🙂
Ten můj taky novoty neměl rád. Ale uvařila jsem, řekla jsem jak je to zdravé, nic jiného nebylo a tak snědl. Takové ty extra nezvyklé věci jsem vařila o víkendu, když tu byli mladí. Ti to vychválili do nebes a bylo zařazeno do jídelníčku.
Víš kolik novot jsem zařadila od začátku Bramboračky? A jen asi u dvou receptů řekl Vlastik – no, nebylo to špatné, ale podruhé už to nevař, nebo tam dej raději něco jiného.
dej mu kllidně vařené,jen je před podáním posyp parmazánem a strč je do trouby pod gril,aby udělal krustu, na ty 2-3 minuty
U nás je to úplně stejné, taky nechce, abych něco nového zkoušela.
A taky se jim na vojně znechutila rajská, rizoto a šunkofleky a dlouho mi trvalo, než zjistili, že domácí je o něčem jiném, tak to začal jíst, jen vytrvat?
Můj Vlastik nemohl dlouho povojně (rok v Banské Bystrici) kolínka na jakýkoliv způsob a řízek tzv. obalené prostěradlo taky nějak nemoh, musím do dneška dělat silnější a masitější.
Zdravím a k těm novotám ve vaření . Děvčata vytrvat , já experimentuji ráda a tak když je otázka co se bude vařit — no to ti ještě neřeknu ,mám nápad. Uvařím a předložím, sní se vždy všechno a pak se to buď opakuje nebo úplně vyřadí z “ repertoáru“. Praktikuji to tak už 52 let , fakt to funguje.
Taky jsem přišla na to, že když dopředu nenahlásím, co budu vařit, sní to bez řečí, samozřejmě ale neriskuji a nevařím experiment.
Nedávno jsem si na tyto brambory vzpomněla, jen jsem nikde nenašla recept.
Díky, určo vyzkouším