500 g kuřecích řízků, 500 g krůtích jater, 200 g vepřové kýty,
1 červená paprika,
1 lilek
2 nožičky oblíbené klobásy,
cibule podle chuti, olej, sůl, grilovací koření
Kuřecí řízky, vepřovou kýtu a játra nakrájíme na větší kostky, klobásu na kolečka,
Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na širší proužky, pokrájíme cibuli (velkou na silnější kolečka, malou na půlky nebo čtvrtky). Všechno smícháme a nasypeme na plech s vyšším okrajem. Pokropíme trochu olejem, osolíme a opepříme, posypeme grilovacím kořením (já si rozmíchám koření do oleje a mám štěteček, kterým to potírám). Upečeme doměkka. Podáváme s bramborami, hranolky nebo jenom s chlebem.
Výborné jsou jako příloha i karásky (viz recept č.113)
Poznámka: místo nasypání na plech lze napíchat na jehly a položit i s nimi na plech. Lépe se to servíruje.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Koupila jsem v lídlu ten horkovzdušný gril a ražniči vyzkoušim na něm.
Já jenom nevím co mám tady z těch receptů dělat dřív.tady jsou takové ňamky že bych mohla vařit a od rána do noci. A pak se cpát.????
Tak se podívej na bývalý portál a ona tě ta chuť přejde….????
No právě tam to bylo jednoduchý.Mrklas‘ na blaf a jela po svém ale tady je mi jasné,že je to na 100 %jedlé a chci fšecko vyzkoušet?
Jednou to nafotím. Asi před 30-35 lety jsem si dovezla z bývalého SSSR „šašličnik“. Lidičky, úžasná záležitost. Používali jsme ho hojně, teď je někde uložen, ale vyleze mládenec plechovej, vyleze! Už se na něj těším.
Je to takový vysoký přístroj, který má horní část se závěsy na jehly, každá je umístěna ve spodní části v takové malé mističce, do které stéká tuk. Uvnitř je tepelná spirála, krytá skleněným válcem. Na jehly se nabodají kousky nalkoženého masa, zeleniny, slaniny….. co kdo rád, pak se jehly zavěsí, ukotví do těch misek, přes to se dá kryt a už se zapojí do zásuvky a jedéééééém. Jehly se otáčejí kolem své osy, takže se vše krásně ugriluje, kdo chce, tak si z mističky doplní na chleba steklý tuk. Jednoduché jako nakloněná rovina a přitom velice funkční. Pokud je oprskaný skleněný válec tak se lehce otře když vychladne, jehly vložím do myčky a mističky opláchnu teplou vodou (jsou hliníkové, ty do myčky dát nelze). A je uklizeno.
Myslela jsem si, jaký to mám zázrak, který už nikdy nikdo nesežene. A vida! Kamarád si to koupil od nějakého Ukrajince za 500,-, už to není hliník, ale nerez a funguje to úplně stejně. Je nadšen jako já,
Ještě malá poznámka – nahoru se dává tučnější, protože tím, jak stéká tuk po mase dolů tak ho pěkně promašťuje dál. A osvědčilo se mi dávat nahoru menší kousky a postupně dolů je rozšiřovat max. do průměru té mističky, aby tuk nekapal okolo. Je to moc fajn zábava pro víc lidí u stolu.
No neke to se musím zeptat.Tady je Ukrajinců spousta.??Díky za tip.
A já bubá si ze Sajůzu přivezla jantar, vodku a zelený čaj… Tak šašličnik musim poptat! Jen ať to přivezou v celku. Z toho, co přivezou rozložený, jde vždycky poskládat jen kalašnikov
To se zeptej! Protože tenhle přístroj je fakt super a sranda při větší partě lidí.
Hm, tak tohle určitě zkusím. Líbí se mi ta varianta na plech nasypat. Jelikož mé dítko z principu řve „né játro né“, tak bych je mohla dát jen na polovinu. 🙂