500 g hladká mouka
2 žloutky
250 g Hera nebo máslo
2 lžíce cukru moučka
1 vanilkový pudink
navrch:
4 velká jablka2 vanilkové pudinky
3 lžíce brusinkového kompotu nebo sušených brusinek
2 lžíce cukru krupice
2 dcl vody
Ze surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto, které rozprostřeme ve vrstvě asi 1,5 cm silné a dám upéct.
Mezitím jablka oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a dáme rozvařit s cukrem a asi 1 dcl vody. Do zbylé vody rozmícháme 2 vanilkové pudinky a za stálého míchání vlijeme do rozvařených jablíček. Vmícháme brusinky nebo brusinkový kompot. Když směs zhoustne, nalijeme ji na upečené těsto a dáme do ledničky ztuhnout. Můžeme dozdobit šlehačkou.
Variace – místo lineckého podkladu piškot – dělala moje tchýně.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Jani, a kam ty brusinky? Do jablek? Dělám podobný koláč, ale dospodu piškot a navrch jablíčka rozkrájená na kusy dusím s kouskem másla, hřebíčkem, skořici a zalívám 1 pudingem rozmíchaným ve vodě. Ale jablek dávám aspoň kilo, aby piškot nebyl suchý. A navrch dávám vyšlehanou šlehačku smíchanou s mascarpone a lehce postrouhnu čokoškou. No není nad dietu ?, ale je to dobrý ?
Dík, doplňuji, Jana.
Taky jsem včera dělala řezy. A teď mne kuchatky asi ukamenují.
1.Koupila jsem korpus. Mrskla jsem ho do dortové formy.
2. Šla nasbírat jahody, ty jsem rozkrojila a naskládala na něj.
3.Uvařila Žel-Dort částečně se sirupem z „lesních plodů“ a zalila.
4.Nechala jsem ho vychladit a ztuhnout.
Jsem necukrářka, přiznávám, ale jahody byly mnou vypěstované
a limča z máty taky domácí. A dortík pro návštěvu byl- a už není.
No taky už se mi stalo že jsem ķoupila korpus a všichni to přežili ve zdraví.
Já zase mám trošku nechuť hňácat těsto růčo -nejraději u míchat ve šlehači.Ale né každé tak jde to se rozumí občas se musí vytáhnout vál a makat teplejma žejo ??