1 květák
tvrdý sýr
1-2 vejce
hrubá mouka
mletý pepř
Syrový květák rozebereme na růžičky a nastrouháme na hrubém struhadle. Na jemném struhadle nastrouháme tvrdý sýr – čím tučnější, tím lepší. Množství by se mělo rovnat zhruba polovině váhy květáku. Přidáme vejce a hrubou mouku – konzistence musí být taková, aby šla vytvarovat placička, opepříme. Solíme podle slanosti sýra. Zvolna smažíme na oleji do zezlátnutí – trvá to dost dlouho, ale stojí to za to 🙂
Moje tipy: máte-li strach, že vám placičky nebudou držet pohromadě, přidejte lžíci Solamylu. Pokud chcete dietnější variantu, pečte v troubě na pečícím papíru a nemusíte ani dělat placičky, prostě jako koláč, pak nakrájejte na čtverečky. Masožrouti pokladou vršek plátky anglické slaniny.
A na závěr pro vás mám jedno extra retro struhadlo po babičce – nechápu to, ale pořád je ostré a skvěle strouhá! 🙂
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Dobrýýýýý. Já jen květák trošku spařím v horké vodě a přidám Vegetu.
Potom už nesolím. Sýru přiměřeně. A taky kousek anglické, nebo klobásy.
Toto struhadlo mám taky doma, když počítám – asi 44 let a pořád slouží.
Jen se mi na něm ulomila ručka.:-)
Zkus taky „buchtičky“:
květák
2 vejce
250 ml mléka
strouhanka podle potřeby
petrtelka
Očištěný květák uvaříme do poloměkka, rozebereme na růžičky, dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Vmícháme vejce, mléko, koření, pokrájenou petrtelku a tolik strouhanky, aby vznikla hustší vláčná hmota. Lžící z ní vykrajujeme malé buchtičky, klademe je do tukem vymazané zapékací misky a omastíme je na povrchu i po stranách jako buchty. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova.
Další koření dle chuti a uvážení ….
Jedla jsem to jako muffiny z té formičky. Taky moc dobré.
Jinak kamarádka připravovala květákové buchtičky takto:
rozhňahňala uvařený květák a promíchala s trochou smetany a žloutky (počet dle chuti)
okořenila a osolila (opět dle chuti)
do toho se přidal strouhaný tučný sýr a najemno strouhnutý kousek šunky
ušlehala bílkový sníh a opatrně vmíchala do směsi
Pak tou směsí lžící naplnila formičky a dala upéct
My děláme placičky z květáku uvařeného do poloměkka. Mouku dávám hladkou a přidám lehce muškátový oříšek. Občas jsme dávali špetku prdopeče, bylo to nadýchanější. Já ale raději ne tak nadýchané.