(127) Květákové placičky

1 květák
tvrdý sýr
1-2 vejce
hrubá mouka
mletý pepř

Syrový květák rozebereme na růžičky a nastrouháme na hrubém struhadle. Na jemném struhadle nastrouháme tvrdý sýr – čím tučnější, tím lepší. Množství by se mělo rovnat zhruba polovině váhy květáku. Přidáme  vejce a hrubou mouku – konzistence musí být taková, aby šla vytvarovat placička, opepříme. Solíme podle slanosti sýra. Zvolna smažíme na oleji do zezlátnutí – trvá to dost dlouho, ale stojí to za to 🙂

Moje tipy: máte-li strach, že vám placičky nebudou držet pohromadě, přidejte lžíci Solamylu. Pokud chcete dietnější variantu, pečte v troubě na pečícím papíru a nemusíte ani dělat placičky, prostě jako koláč, pak nakrájejte na čtverečky.  Masožrouti pokladou vršek plátky anglické slaniny.

A na závěr pro vás mám jedno extra retro struhadlo po babičce – nechápu to, ale pořád je ostré a skvěle strouhá! 🙂

 

 

 

 

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (127) Květákové placičky

  1. raduna.ha napsal:

    Dobrýýýýý. Já jen květák trošku spařím v horké vodě a přidám Vegetu.
    Potom už nesolím. Sýru přiměřeně. A taky kousek anglické, nebo klobásy.
    Toto struhadlo mám taky doma, když počítám – asi 44 let a pořád slouží.
    Jen se mi na něm ulomila ručka.:-)

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Zkus taky „buchtičky“:
      květák
      2 vejce
      250 ml mléka
      strouhanka podle potřeby
      petrtelka
      Očištěný květák uvaříme do poloměkka, rozebereme na růžičky, dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Vmícháme vejce, mléko, koření, pokrájenou petrtelku a tolik strouhanky, aby vznikla hustší vláčná hmota. Lžící z ní vykrajujeme malé buchtičky, klademe je do tukem vymazané zapékací misky a omastíme je na povrchu i po stranách jako buchty. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova.
      Další koření dle chuti a uvážení ….

  2. Katyp50 napsal:

    Jedla jsem to jako muffiny z té formičky. Taky moc dobré.
    Jinak kamarádka připravovala květákové buchtičky takto:
    rozhňahňala uvařený květák a promíchala s trochou smetany a žloutky (počet dle chuti)
    okořenila a osolila (opět dle chuti)
    do toho se přidal strouhaný tučný sýr a najemno strouhnutý kousek šunky
    ušlehala bílkový sníh a opatrně vmíchala do směsi
    Pak tou směsí lžící naplnila formičky a dala upéct

  3. ela.kutnohorska napsal:

    My děláme placičky z květáku uvařeného do poloměkka. Mouku dávám hladkou a přidám lehce muškátový oříšek. Občas jsme dávali špetku prdopeče, bylo to nadýchanější. Já ale raději ne tak nadýchané.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..