5 kg dýně
2 kg cukru
3-4 citrony (důkladně omyjeme)
nebo 2 pomeranče
¼ l octa + voda
hřebíček
kousky skořice
Dýni nakrájíme na menší kousky, nasypeme do velké nádoby, zalijeme vodou a octem.
Druhý den scedíme, a dýni vaříme v cukrovém nálevu s kousky skořice, hřebíčku a nakrájeným citronem (lze použít i pomeranč). Vaříme tak dlouho, až je dýně sklovitá – cca 10 minut. Narovnáme do sklenic a 10 minut sterilujeme při 80o C.
Pokud se nám zdá kompot málo sladký, přidáme do nálevu ještě cukr podle chuti.
Autorka receptu : Jana Macůrková
Dobrý kompot, právě že nebyl tak sladký. Když byly děti malé, dávala jsem místo pomeranče ananas, nebo ananas v plechovce
Já mám recept od strýce. A největší dýni jsme měli před lety na zahradě, kde teď bydlím. Zalila jsem ji Humexem, to jsou kyseliny huminové a pomáhají rostlinám využívat dusík. Navíc ji dávám na kompost. Domů tehdy do Mostu jsme jeli 3, já, manžel a na zadním sedadle přes všechny sedadla – dýně – 65 kg…
asi nemusím dodávat, že zavařoval celý panelák.