(132) Clafoutis

7 deka  másla + trocha na vymazání
3/4 kg  třešní (nejlepší jsou ty velké, tmavé)
1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr)
10 deka  hladké mouky
špetka soli
1 vejce + 3 žloutky
9 deka cukru krupice + trocha na vysypání

citronová kůra z 1/2 citronu
160 ml mléka
160 ml smetany (tj. 1 necelý kelímek)

Rozehřejte si troubu na 180 stupňů. Formu vymažte máslem a pocukrujte, vespod se udělá  slabá karamelizovaná krusta.   Do formy naskládejte  třešně, nejlépe  jednu těsně vedle druhé.

Rozpusťte si máslo. Do mísy prosijte mouku,  přidejte vejce, žloutky, sůl, cukr a semínka z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr 🙂 ). Přistrouhejte kůru z citronu a rozmíchejte dohladka. Pomalu  přidejte mléko, smetanu i rozpuštěné máslo – stále míchejte!

Těsto nalijte na třešně a dejte do trouby na 30-35 minut. Troubu při pečení neotvírat, těsto by se moho srazit.

A informace jako přidaná hodnota:  clafoutis je typický především pro francouzský region Limousine. V této oblasti se koláč připravuje zásadně s peckami, protože pecky třešní obsahují amygdalin, látku, kterou obsahují také mandle, a právě amygdalin uvolněný během pečení dodává koláči zvláštní chuťový tón.

Recept je určen těm šťastným, které mají třešně – u nás zmrzlo všechno. A z toho důvodu je foto „ilustrační“, nikoliv moje.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (132) Clafoutis

  1. Katyp50 napsal:

    Ano, když třešně či višně, tak jedině s peckou.
    Na pozemku u chaty mého bývalého manžela byl višňový strom. Ty višně byly dokonalé, když dozrály tak byly šťavnaté, skoro černé – dělala jsem z nich likér, bublaninu, šťávu………. no, nový majitel využil celý pozemek, na kterém byly ještě jabloně, meruňky, broskvoně, hruška a spousta keřů rybízu, angreštu. Dále maliny, ostružiny….. Celé to zastavěl hnusným domem s římskými sloupy a k tomu dal barokní ozdoby na balkonky………. šílený! No, co čekat od Rusa, že? Navíc asi dost bohatého. Takže stromy jsou pryč.
    Ale v týdnu jsem jela do Zásmuk pro jednoho klienta a zamotala jsem se tam kvůli uzavírce silnice do jednoho místa, kde je třešňová alej. PLNÁ OBSYPANÝCH STROMŮ. Tam asi mráz nedorazil. Ještě jsou takové nedozrálé, ale fakt vážně uvažuju o tom, že si tam zajedu, je to od Prahy asi 50 km. Aspoň na džemíky! Dají se vlastně třešně zmrazit jako jahody???????

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Dají. Kdeže u Zásmuk? Lokalizuješ přesněji, prosím? 🙂

  3. Katyp50 napsal:

    No pokusím se – hnalo mě to přes nějaké vísky, ani jsem netušila, že existují. Juknu na mapu.

  4. Katyp50 napsal:

    Jede se po D11. Sjezd u Sadské, ale ve směru na Kouřim.
    První obec jsou Milčice, pak Tatce, pak Skramníky, Chotouň, Třebovle a Kouřim. Tam se uhne doprava na hlavní ve směru na Zásmuky.
    Ty aleje třešní byly tuším někde Tatce-Skramníky-Chotouň.
    Staré stromy, některé už suché, jiné obsypané…… krásné asi křupky.

  5. Katyp50 napsal:

    Stačí prostě z té D11 uhnout na tu Kouřim. A tam už ten zázrak objevíte.

  6. raduna.ha napsal:

    Ráno jsem se dívala na int. Jestli někdo neprodává třešně za rozumnou cenu.
    Někde u Kolína je třešňový sad /pro mne trochu z ruky/ a tam prodávají
    za 30,- Kč/kg. Ale je formou samosběru a musíte se objednat, aby na vás
    sadař čekal.

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    Jinak teda – clafoutis lze dělat i s jiným ovocem. Dělala jsem s malinami i s borůvkami, ale originál to prostě není 🙂

  8. Katyp50 napsal:

    Já teď nemám čas na nic – jezdím jak ten magor, ale pokud vše dopadne a přestěhuju se (což bude šílené ze 3 míst do jednoho), tak si určitě čas na sbírání jahod, malin, ostružin, třešní, višní……….. najdu. A budu vařit, zavařovat, dělat marmeládky…… a fotit to a posílat dál…… ach jo, už aby to bylo. Ten mezičas se stěhováním bude hodně krušný.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..