7 deka másla + trocha na vymazání
3/4 kg třešní (nejlepší jsou ty velké, tmavé)
1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr)
10 deka hladké mouky
špetka soli
1 vejce + 3 žloutky
9 deka cukru krupice + trocha na vysypání
citronová kůra z 1/2 citronu
160 ml mléka
160 ml smetany (tj. 1 necelý kelímek)
Rozehřejte si troubu na 180 stupňů. Formu vymažte máslem a pocukrujte, vespod se udělá slabá karamelizovaná krusta. Do formy naskládejte třešně, nejlépe jednu těsně vedle druhé.
Rozpusťte si máslo. Do mísy prosijte mouku, přidejte vejce, žloutky, sůl, cukr a semínka z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr 🙂 ). Přistrouhejte kůru z citronu a rozmíchejte dohladka. Pomalu přidejte mléko, smetanu i rozpuštěné máslo – stále míchejte!
Těsto nalijte na třešně a dejte do trouby na 30-35 minut. Troubu při pečení neotvírat, těsto by se moho srazit.
A informace jako přidaná hodnota: clafoutis je typický především pro francouzský region Limousine. V této oblasti se koláč připravuje zásadně s peckami, protože pecky třešní obsahují amygdalin, látku, kterou obsahují také mandle, a právě amygdalin uvolněný během pečení dodává koláči zvláštní chuťový tón.
Recept je určen těm šťastným, které mají třešně – u nás zmrzlo všechno. A z toho důvodu je foto „ilustrační“, nikoliv moje.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Ano, když třešně či višně, tak jedině s peckou.
Na pozemku u chaty mého bývalého manžela byl višňový strom. Ty višně byly dokonalé, když dozrály tak byly šťavnaté, skoro černé – dělala jsem z nich likér, bublaninu, šťávu………. no, nový majitel využil celý pozemek, na kterém byly ještě jabloně, meruňky, broskvoně, hruška a spousta keřů rybízu, angreštu. Dále maliny, ostružiny….. Celé to zastavěl hnusným domem s římskými sloupy a k tomu dal barokní ozdoby na balkonky………. šílený! No, co čekat od Rusa, že? Navíc asi dost bohatého. Takže stromy jsou pryč.
Ale v týdnu jsem jela do Zásmuk pro jednoho klienta a zamotala jsem se tam kvůli uzavírce silnice do jednoho místa, kde je třešňová alej. PLNÁ OBSYPANÝCH STROMŮ. Tam asi mráz nedorazil. Ještě jsou takové nedozrálé, ale fakt vážně uvažuju o tom, že si tam zajedu, je to od Prahy asi 50 km. Aspoň na džemíky! Dají se vlastně třešně zmrazit jako jahody???????
Dají. Kdeže u Zásmuk? Lokalizuješ přesněji, prosím? 🙂
No pokusím se – hnalo mě to přes nějaké vísky, ani jsem netušila, že existují. Juknu na mapu.
Jede se po D11. Sjezd u Sadské, ale ve směru na Kouřim.
První obec jsou Milčice, pak Tatce, pak Skramníky, Chotouň, Třebovle a Kouřim. Tam se uhne doprava na hlavní ve směru na Zásmuky.
Ty aleje třešní byly tuším někde Tatce-Skramníky-Chotouň.
Staré stromy, některé už suché, jiné obsypané…… krásné asi křupky.
Stačí prostě z té D11 uhnout na tu Kouřim. A tam už ten zázrak objevíte.
Slintááááááááááááááááááááááááááám
Ráno jsem se dívala na int. Jestli někdo neprodává třešně za rozumnou cenu.
Někde u Kolína je třešňový sad /pro mne trochu z ruky/ a tam prodávají
za 30,- Kč/kg. Ale je formou samosběru a musíte se objednat, aby na vás
sadař čekal.
Taky díky
Jinak teda – clafoutis lze dělat i s jiným ovocem. Dělala jsem s malinami i s borůvkami, ale originál to prostě není 🙂
Já teď nemám čas na nic – jezdím jak ten magor, ale pokud vše dopadne a přestěhuju se (což bude šílené ze 3 míst do jednoho), tak si určitě čas na sbírání jahod, malin, ostružin, třešní, višní……….. najdu. A budu vařit, zavařovat, dělat marmeládky…… a fotit to a posílat dál…… ach jo, už aby to bylo. Ten mezičas se stěhováním bude hodně krušný.