(135) Fazolové lusky – sterilujeme

2 kg fazolových lusků
nálev na okurky
sůl

Fazolové lusky zbavíme podélného vlákna (některé nové odrůdy ho již nemají)
Nakrájíme na kousky cca 4 – 5 cm dlouhé.
Vaříme v osolené vodě až jsou lusky skoro měkké.

Scedíme, naskládáme do sklenic, zalijeme nálevem na okurky a sterilujeme 15 minut.
Co se týká barev – žluté a zelené lusky si svoji barvu při vaření zachovají, tmavě fialové změní barvu na tmavě zelenou.

Použití: příloha k masu, do zeleninových salátů, dušené s bramborem, na smetaně.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (135) Fazolové lusky – sterilujeme

  1. IvaC napsal:

    Já vím,že by člověk ten mrazák musel nafouknout,ale sterilované fazolky nemám ráda.Právě,že jsem je taky dělala,brrr…….

    • Jana Macůrková napsal:

      Já je mám raději než ta zamrazené. Udělám světlou jíšku, přidám smetanu, fazolky, dochutím a rychlá večeře je v pár minutách. Stačí od oběda když zbyde pár brambor. Nebo brambory, majolka, fazolky a je rychlý salát.

      • jarybarka napsal:

        Moje babička je dělala jako ty Jani se smetanovou omáčkou ale dávala k nim roštěnku s báječnou šťávou.Máma zase při dávala do smetany kopr a taky dobrý.

        • Katyp50 napsal:

          Já je takhle dělávala také. A přesně jak píšeš – roštěnka k tomu a brambor. Roštěnku jsem naklepala, potřela hořčicí a nechala lehce nasáknout tak 2 hodiny. Pak obalila v hladké mouce, rychle osmahla a pokud byla roštěnka kvalitní, tak se podávala jako minutka s touto omáčkou, pokud kráva putovala od Stalingradu, což v době bývalé bylo hodně často, tak jsem jí podlila a dusila. A jinak dělám fazolky nakyselo, ale ne sterilované, ale mražené. Přidám cibuli, kuřecí maso, smetanu a trochu zahustím. Je to rychlé a výborné. Mražené fazolky dlouhé mám ráda také jako přílohu k masu – poskládat do „otepí“, převázat prorostlou slaninou, lehce přidat sádlo a vložit na pánvičku nebo pod gril. Ony se tak moc neudělají, ale krásně křupou.

          • lida.f napsal:

            Taky dělám fazolky nakyselo a podávám s vařeným hovězím masem a buď s brambory nebo s plackou z hrubé mouky. Jinak jako přílohu dělám fazolky vařené na páře nebo taky se slaninou na pánvi.

          • jarybarka napsal:

            Jj jako přílohu mražené zprudka osmahnout jen do křupavá to je vynikající k rychlému masu.lepší než hranolky.

    • Devětapadesátka napsal:

      Taky brrr, ani na kyselo se smetanou – manžel je od vojny nepozře a mně nechutnaly nikdy. Fazolky rádi jen oblanšírované, pak zlehka prohozené na máslíčku se stroužkem česneku nebo se škvarečky z alpského špíčku ?. A musí k tomu být flák masa – to kvůli vyváženosti ?

  2. bozena.fialova napsal:

    Mně se osvědčilo předvařené lusky sterilovat v mírně slaném nálevu. Po očištění je ve slané vodě povařím nepřekrájené, nechám okapat a rovné skládám na výšku do sklenic celé, jen všelijak pokroucené překrájím. (Nejen mrazák, ale ani spíž nemám nafukovací a mám dojem, že v té jakoby otýpce se mi jich do sklenice vejde víc.) Ale s tím sladkokyselým nálevem je určitě zkusím. Díky.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..