(1648) Španělská bramborová tortilla – Tortilla de patatas

500 g brambor
150 g cibule
3 vejce
olivový olej (nejlépe extra virgin)

Brambory nastrouháme na hrubší nudličky a dáme na pánev do vysoké vrstvy oleje.  Přidáme hruběji nakrájenou cibuli a spolu za občasného promíchání smažovaříme do změknutí brambor.  Mezitím si v patřičně velké nádobě  vidličkou rozšleháme osolená vejce (nesmí pěnit).  Z brambor přes sítko slijeme přebytečný tuk (nebude přepálený, dá se znovu použít).  Okapané brambory vmícháme do vajíček a osolíme.  Na pánev nalijeme trošku ze slitého oleje, prohřejeme, vlijeme připravenou směs a zvolna opékáme. Obracíme za použití velkého talíře, na který tortillu překlopíme a sesuneme na pánev,  až je vše propečené. Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Recept poslala Květoslava: „Toto je rodinný recept mé snachy – Valenciánky, která tvrdí, že to je správná bramborová tortilla. Veškerá další vylepšování – chorizo, hrášek, paprika a pod. už není originál. Olej se jistě nechá použít jiný, ale změní se tím chuť brambor.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (1648) Španělská bramborová tortilla – Tortilla de patatas

  1. a.rena napsal:

    Teeeda, v té Valencii si šmakují! Vypadá to velmi jedle, tak jdu do toho.

  2. Vera M. napsal:

    Normálně je ze mě Pavlovuv pes , protože Brambory miluju, cibuli miluju – díky za postup ?. A věř , ze já si to pro sebe budu dělat pravidelně .
    Něco takového jsem si už hladová po večerech dělala , ale cpala jsem tam trosku mouky a žádnou cibuli a koření( , a tady bude do vonava udělaná cibulka )

  3. Jiřina napsal:

    Květuško, recept se mi moc líbí, brambory, cibule, vajíčko, můžu kdykoliv. Díky. 🙂

  4. lakysa22 napsal:

    Tak tobude co nejdřív, jen na slunčicovém olio…já ten olivovej nemžůžu, ale ne, že to Květuli vyzvoníte!!???

  5. kvetula.v napsal:

    Jen dodatek – toto jsou tak 3 porce(akorát pro nás dva?) . V případě většího počtu strávníků nutno násobit a udělat tortill víc, vysoká vrstva by se dobře nepropekla.
    Já to tedy dělám podlevočně, ale tentokrát jsem to poctivě zvážila, ať se případně máte čeho chytit. Opravdu důležité je ta velká vrstva oleje, následně odkapání, ať ho v bramborách není moc a to smíchání brambor s vejci mimo pánev. To jsou důrazné pokyny snachy, které dodržuji. ?

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Hmmmm, tak do toho půjdu, jen škoda, že jsem to otevřela až teď …. kastrol už se honí na plotně.
    Jen mi brouku napiš, jak velká pánev to musí být, to na malém talířku je 1/4? Takže nějakých 24 cm?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..