Jablka nebo hrušky (může být i směs) umyjeme, nakrájíme na menší kousky i se slupkou, a umeleme na masovém mlýnku.
Hmotu přendáme na síto, do kterého jsme položili čistou látku a necháme vykapat přebytečnou šťávu.
Další část šťávy ještě vymačkáme. Získáme tak kvalitní mošt.
Já používám lis na ovoce – povidla tudíž nemusím dlouho odpářet na kamnech.
Zbylou hmotu přendáme do kastrolu, přidáme rozemletý badyán (hvězdičky) a za občasného zamíchání vaříme až odpaříme ještě tolik vody, aby povidla byla k použití do koláčů, buchet apod.
U sladkých jablek a hrušek není nutné přidat cukr.
Uvařená povidla přendáme do sklenic, zavíčkujeme a 20 minut sterilujeme. Tudíž je to absolutně bez chemie.
Autorka receptu: Jana Macůrková
„Povidlí“ je strašně krásné české slovo………..,nemluvě o těch povidlech.
my děláme povidla v troubě na hlubokém plechu a až teprve těsně před koncem doděláváme v hrnci nebo v pekárně na chleba (program marmeláda…teda myslím)
U nás na Moravě se říká, že vaříme „trnky“ z „kadlátek“ – ze švestek. Mám je moc ráda, ale pálí mi z nich žáha, tak to jistí rennie.
U nás na Vysočině jedině povidlí z kadlátek
No, já mám muže Moraváka a tam u nich se spíš pálívalo než vařívalo….
no je to boj, ale vždycky trošku těch kadlátek uhájím
Hrušková povidla. Už se těším, ale budou až na podzim. Trnková letos nebudou.
Já jsem rozvařila hrušky v trošce vody, rozmixovala dohladka, přidala tlučený hřebíček, špetku skořice, třtinový cukr, rum a nechala povařit, aby směs zhoustla. Pak sterilovala ve skleničkách. Bylo to také vynikající.