3 kg vyzrálých švestek
1/2 kg cukru
1/8 l rumu
Vyloupané švestky nahrubo umeleme, vaříme 1/2 hodiny. Přidáme cukr vaříme 15 minut. Odstavíme, nalijeme rum, lehce promícháme a hned plníme do skleniček.
Sterilujeme 20 minut.
Pokud jsou švestky míň zralé a hodně šťavnaté povaříme (před přidáním rumu) déle.
Do komentářů připsal Jirka Hrabeboto (proto jsem ji pojmenovala právě „hraběcí“).
Vypadá to dobře, určitě by to šlo i se špendlíky, některé vypadají jako malé švestky, i když ty, co kvetou úplně jako první, dost pomrzly,….
přidávám ještě cejlonskou skořici – celou a badyán a hřebíček..nebo leju třtinovej rum, a nemusím pak tolik sladit, pravda, prodraží se to… 😀
Díky za tip s kořením, zkusím. Ehm, kvalitní rum bych do švestiček neobhájila a nikdo by mi nevěřil, že jsem upíjela, ale věřím, že rozdíl je znát.
Já mám ještě recept s hořkou čokoládou. Dělala jsem předloni, loni švestky známým pomrzly.
to bude taky určitě dobrý…