porce tesky
tvrdý sýr na strouhání
majonéza
koření podle chuti
sůl
olej
Porce tresky omyjeme a osušíme. Nasolíme a necháme chvilku rozležet.
Do zapékací misky dáme nepatrně oleje, na něj rozetřeme vrstvu majonézy
a na ni položíme porce tresky.
Překryjeme slabou vrstvou majonézy a dáme zapéci. Když je treska hotová (cca 25 minut), zasypeme ji najemno nastrouhaným sýrem a necháme chvilku v toubě, aby se sýr roztavil. Povrch sýra můžeme lehce posypat kořením pdle vlastní chuti.
Podáváme s bramborem, br. kaší nebo jen s měkkým chlebem.
Recept vyzkoušela Jana Macůrková
zkus to bez oleje, milá Jano..a ještě lepší je treska na páře, do vody citron a bylinky a trošku soli…nechat „upařit“ a zakápnout jen rozpuštěným máslem s trochou soli,citronové šťávy i kůry a bílým pepřem, k bramborám proházeným s petrtelkou je to super….
PS: a děkuju za recept s treskou, je fajn, že tu jsou mořský ryby
Ryba na páře bude následovat, tu má moc rád náš synátor. A těším se do Chorvatska, jedeme v polovině července na 14 dní a je tam k dispozici kuchyňka i venkovní gril. Tak budou mořské potfory i ryby.
Veskere rybstvo, ktere u nas projde, je prijatelne pouze v uprave na masle.
nikdy bych neřekla, že treska bude tak skvělá na páře, pro mne lepší jak rovnou na másle…samotnou mne to překvapilo….
Tak jsem se právě přesvědčila, že každ dobrý skutek je v neobvykle krátké době po zásluze potrestán – soused mi přivezl kapra a asi 17 cejnů….. no comment….
A můžeš si udělat karbanátky – pečenáče – na dovolenou . Byť jen jednu sedmičku na chuť večer u vína . Ale není nad čerstvou rybičku sladkovodní
No, vozit do Chovatska ryby mi připadá ještě větší zvěrstvo, než vozit sovy do Atén…. ryby se udí, zbytek je v mrazáku.
Představa jak roztírám majolku na olej mne rozesmála.
U nás teda ryby hlavně „natura“, to je chuť ryby, tady bych měla strach. Ale chápu, že někdo má tolik mořských ryb, že může zkoušet a zkoušet.
Tak treska není tak nedosstupná, aby se nedalo něco jinéo vyzkoušet. V Zásmukách v DianaFish mají i celkem slušné ceny,tak se ta dá koupit. Terď jsme dočerpali jejich kartu a tak jsme si mohi vybrat z nabídky něco jako prémii, a tak jsem si vzala právě tresku a nějaké už přeosmažené „filé“ – filé to ale nebylo ale bylo to moc dobré.
Já majolku neroztírám, ono to jde i jinak – vytřu pekáček olejem, a majolku na něj prostě nastříkám – mívám ji v umělohmotné láhvi s úzkým hrdĺem, něco na způsob kečupu.