1 kg skopového nebo jehněčího masa
2-3 cibule
zázvor
hladká mouka
sůl
pepř
zelí
brukev
květák
houby
rajčata
máslo
bobkový list
3 stroužky česneku
Naklepe se maso nakrájené na kousky (asi 1 kg), od loje očistí, osolí a opepří, trochou zázvoru okoření a moukou posype; nechá se odležeti. Zatím nakrájejí se 2—3 cibule, půl hlávky zelí, půl brukve, trochu květáku, hub a několik rajských jablíček, kousek celeru a žluté řípy; vše na jemné nudličky. Cibule vloží se do másla, jemně zpění, přidá se trochu papriky a rozdrobený bobkový list a kousek utřeného česneku. Nyní se do toho vloží maso a když pustí šťávu, přidá se uchystaná zelenina a dusí do měkka. Asi čtvrt hodiny před donesením na stůl přidají se brambory na kostky krájené. Krmě se chválí jako neobyčejně chutná a silná.
zdroj historického receptu::
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Vypadá to dobře, ale já bych radši použila místo másla olej, i když máslo bude chuťově určitě lepší.
Baby mrkev v receptu není.
Ty si holt musíš vzít lupu.
I když si spíš myslím, že je to kousek té oranžové řepy, já baby karotku skoro nekupuji a když už tak jako samostatnou přílohu pro vnoučata.
1728 🙂 – ale jasne, tam je ve smesi s hraskem.
Tam jsem právě dala malý zbytek, který byl po vnoučatech v mrazáku. Tohle jehněčí jsem dělala loni na jaře a fakt nevím že bych tam dávala tu baby karotku, jen vím, že jsem nadávala, že odtřídit tu oranžovou řepu od zbytku (sehnala jsem ji pouze ve směsi) tzv. přílohové zeleniny byla práce pro vraha.
To verim.
Ale ona se ta zelenina na obrazku lisi ve vice vecech – kvetak tam neni, zato je tam paprika. Je to fuk, ale zvaz, jestli by nebylo lepsi napsat „potud puvodni recept, ja jsem pouzila…to a to“. Jde o prd, ale trochu to mate.
Na druhy strane chapu, ze kdyz jsi to varila pred rokem, snadno je zapomenout, ja bych si to nepamatovala za tejden 😉
Já ani za dva dny