1 l vývaru
1 rajský protlak nebo pasírovaná rajčata
1 sáček vařené rýže
po 1 dílu mrkve, petržele a celeru
lžíce másla
sůl
pepř
Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a dáme podusit na másle.
Zalijeme vývarem a necháme asi 20 minut vařit (zelenina se skoro rozvaří). Přidáme rajský protlak nebo 1 krabičku pasírovaných rajčat, osolíme, opepříme a na konec vmícháme vařenou rýži.
Pokud máme dostatek rýže, nemusíme zahušťovat, pokud málo, můžeme zahustit lžičkou hladké mouky nebo světlou jíškou. Polévka je hustá i tím, že se zelenina téměř rozvaří.
Přesnídávkovou polévku vařila Jana Macůrková
Je fajn,že nezahušťuješ, ale já ještě dávám koření – bobkový list, tymián, nové kření, hřebíček, trochu skořice…
To koření dávám taky.
Já tuhle poblivku dělám veskrze přírodní, takže bez koření, to dávám do omáčky.
Od dětství nemám ráda v polévce rýži. Nejhorší pro mne bylo, když maminka vařila vývar z uzeného masa s rýží. Do rajské polévky dávám buď jemné nudle, ale častěji, na přání mého muže, nasucho opražené ovesné vločky.
Já mám v polévce rýži ráda ale ty vločky ráda zkusím. Ď,
Nudle občas dávám, vločky zkusím.
S tou rýží jsem na tom stejně – v polévce nepozřu. Pozůstatek z dětství ze školky. Ta rozvařená rýže mi připomínala a stále připomíná… no však určitě víte co. Od těch školkových let proto nepolknu ani rajskou polévku. A paradox – rajskou omáčku miluji. Takže dnešní polévku nemůžu hodnotit.
Podobný problém mám já se segedínem. může být luxusní, ale já ho sníst nedokážu. Mé holky zase nesnědí hrachovou kaši. Tyhle bloky respektuji, a za to, že ji nehodnotíš se určitě neurážím.
vždycky mne dostane, když mi někdo řekne, že to je v italském receptu – rajčatová polévka s rýží nebo s těstovinami ..nějakej „ignorant“ nepochopil,že ten výraz se překládá jako těstovinová rýže – orzo pasta
Imeldo, to není na Tebe, já taky v rajský rejži nežpapám…..a do uzený dávám krupky…
Rajskou polévku dělám stejně, jen do ní dávám těstovinovou rýži.
Taky dáváme těstovinovou rýži, rýží jako takovou v rajské polévce nesneseme nikdo široko daleko.
Tak tu těstovinovou rýži, to bych mohla vyzkoušet. To mne nenapadlo.