1 l vody
sůl
1 KL drceného kmínu
1 šlehačka
hladká mouka
1 l kyselého mléka
1 PL octa
Vodu s kmínem a solí povařit. Hladkou mouku zamíchat do vody a zavařit. Musí být hustější a tak vzorně mícháme.
Přilít šlehačku, povařit. A teď přijde to nejdůležitější. Začneme přidávat kyselé mléko, hodně opatrně mícháme, snažíme se ho moc nerozbít, protože ty kusy jsou na tom nejlepší. Opatrně přihříváme, ale nevaříme. Jde o to aby kusy zpevnily a uvnitř zůstaly měkké. Pomůže nám v tom i trochu octa. Podle chuti ještě přisolíme.
K tomu brambory na loupačku, které si máčíme do soli. A ještě něco, na petrželku zapomeňte.
Recept poslala Bláhovka: „Já na ní vyrostla, jako na bílém kafi s nalámaným chlebem k snídani. Jen je problém sehnat mléko, které by zkyslo. Tentokrát mi ho od soukromníka přivezla kamarádka a já ho pečlivě sledovala až bude „jako drc“. „
Myslíš, že by to šlo i z kyšky koupené? Momentálně u nás čerství mléko nikde není. To jako já bych si ji dala z fleku, jsem polévková a toto je přesně moje gusto. ?
u nás se dělá z kyšky…
Chuť bude, ale kusy kyselého mléka budou chybět. Taky někdy jsem ze zoufalství dělala. Je dobrá, ale není to ono.
víš, ty kusy mi tam právě nechybí…. 😉
Já sice mléčné polívky nejím, ale na tuhle mám recept pod názvem „kyselica“.
Nechci ti oponovat, ale tradiční valašská kyselica je sice se smetanou a mlíkem, ale hlavně s kysaným zelím… Tohle je opravdu kyselka 🙂
Předešla jsi mě.
Pardon, ja vim, ze odbornik na krajove speciality jsi tu ty 😉
Přesně tak, valašské kyselo. To mám ráda moc. Stejně jako krkonoške kyselá, žurek….
Já ti neodporuju, je to z ručně psané „kuchařky“mého strýce, tak je možné, že si to napsal jako kyselicu.
?omlouvám se ale na to odvahu nemám.Kulajdu jo tu miluji a možná bych i tvojí kyselku s chutí snědla ale mám blok na mlíkovou tak bych se do vaření nepustila?
Ale ta je víc podobná kulajdě, k mlíkovce ani náhodou.
No Haní tak ukládám a zkusím.Co nezkusíš to nepoznáš.Čerstvé mléko mám ze statku ?
Tak to já to vidim kladně. Miluju nakyslý polívky a protože o prázdninách pojedeme na Šumavu, nechám si některý den část nadojeného zkysnout.
A určitě by to šlo z farmářskýho kanystru, to mi taky už zkyslo. Jenže za ty prachy už ho kupovat nebudu…
Mohu se zeptat, za kolik je to farmářský? já kupuji ve statku 2 l láhev za 25,= a to ještě zaokrouhluji, neboť vozím 4 láhve za 100 (pro nás a naše sousedy.
Po takovém jídle přímo pasu ?
Jééé… další jídlo z kuchyně našich předků ?
Hani díky. Jen mám ten problém s mlékem , které hezky zkysne ? Takže jedině z koupené kyšky a kusy nebudou…. ?
Valašská kyška to je moje vyzkoušená náhrada kysaného mléka. Koupit se dá téměř všude a je dóóóbrá , já mám intoleranci na sladké mléko a tak jsem vyzkoušela zakysaného hodně , tahle kyška vyhrála. Aby zajisto neudělala “ cucky “ tak to jistím trochou bramborového škrobu zamíchaného do studené kyšky a pak teprve zavařit do polévky.
Jídlům našich předků fandím a moc ráda je vařím.
Kyselé mléko nedávám, jen zakysané nápoje, to jsem schopná.
Ale mlíkovou poblivku se strouháním, to je jiná.
Bláhovko, omluvuju se, toto ani zkoušet nebudu, a to věřím, že je to výborné.
Neomluvuj se, můj muž taky nechápe, jak můžu s dětmi kyselku třikrát denně. S ní je to jako s olivama, buď je miluješ a nebo nesnášíš.
Holky, tenhle recept mi udělal velikou radost , když u Blahovky funguje …..A podle obrázku se na nej úplně tresu . Prosím , posílejte více takových receptů. Co doma chutnalo a chutná i dnes .
A holky , které nemusíte vařené mléko, tak zavřete oči
Mám ještě jednu, pošlu Háderce.