Dobrá je a hlavně naše!
vařené, trochu pošťouchané brambory
vařená ječná lámanka nebo krupky (ne velké kroupy)
sádlo
česnek
pepř
sůl
majoránka
špek nebo slanina, nakrájená na kostičky a opečená
Všechno do téhle kaše je “fon vok“. Poměr vařené lámanky a brambor je tak polovina lámanky proti pošťouchaným bramborám. Česneku třeného se solí podle chuti, sádla 4 a více PL (podle množství strávníků). Pokud máme špek nebo slaninu, vyškvaříme a přimícháme do kaše nebo tím kaši posypeme (v tom případě není nutné podávat maso), lze posypat i hodně vysmaženou cibulkou.
Autorčin postup: uvařím lámanku, nechám trochu zchladnout a zamíchám do ní sádlo, následně česnek se solí, potom pepř a majoránku. Když to ochutnám, vyhrává pocit, že jsem všeho dala moc, ale ten přejde ve chvíli, kdy tohle vmíchám do uvařených pošťouchaných brambor. Na chvíli přiklopím poklicí a nechám rozležet. Podáváme třeba se sekanou a kyselou okurkou.
Recept poslala Sharka: „Tuhle kaši znám od maminky. Dělávala se u nás, když brambory ve sklepě začaly klíčit.
Když jsem ji uvařila pro kamarády prvně na ochutnání, zažila jsem něco moc krásného. Jeden mne objal stím, že to vařívala babička a jedl ji naposledy před 50 lety a druhej měl v očích slano, protože mu ji vařila maminka, než šel na vojnu. Maminka mu ji už neuvaří, neb žije ve svém světě v alzheimer centru. Ostatní ji neznali. Ale jelikož ji vařím na přání hodně často, stala se velice oblíbenou.
Jo, když náhodou zbude, tak do ní přidám vejce, mléko a trochu polohrubé mouky a upeču z toho placky… ale ona nezbývá… ;-)“
A Helena dostane za ucho, že recept nedala dřív (nebo Sharka, že dřív neposlala – to je jedno; holky, vyberte si), neb my jsme minulý týden dopotřebovali staré brambory, a tak budu muset čekat. Snad si recept napíšu do kalendáře. ?
Nojo, já … ale MOC dlouho jsem ho nesyslila… malinko přes dva týdny. Tak mě nebij!
No dobře teda.
tak až nový nebudou tak nový , zkus to…já už ji taky dělám i když jsou brambory ještě v dobrý formě…jinak by se chlapci vzbouřili 😀
To si tak právě myslím – až nepůjdou škrábat.
Reni , právě mají v penny v akci staré brambory . Minule byly výborne a žádné černé fleky . Chystám se na ně, protože jsou z nich dobré bramboráky a chlupaté knedle
…by mě ten můj zahlušil, kdybych z obchodu přinesla brambory a ještě k tomu staré.
Myslela jsem NE rané . Ale to určitě víš . Asi jsou hodně dobře uskladněné. No já mám teplý sklep, takze musím kupovat a nové brambory jsou samá voda … určitě z dovozu . Nejsou nic moc …
Nastavovaná je láska mýho dětství! A když je čerstvá majoránka… Ale může být jakákoli, vyjma vyšeptalé. A milovala jsem k tomu hruškový kompot s jeřabinama. Nebo kvašáky se zvýšeným množstvím kopru. A cibulka. Hodně.
A nechci nikoho naštvat, ale táta přivezl ze Šumavy poslední brambory (v naší chalupě je prý nejlepší tamní sklep; vydrží v něm všechno a dlouho). Naprostá paráda! Tak nastavovaná a cmunda… Jen aby nedošel česnek!
hruškovej kompot s jeřabinama a s hřebíčkem a badyánem..to nakládávala máti…vypadalo to hezky ve sklenicích a bylo to skvělý…dík za připomenutí….
Jojo, když do důlku po jadřinci se nandaly ty jeřabiny. Krása! A já je měla hrozně ráda, jak byly natrpklý. Budu to muset letos napravit. Snad nějaký schrastim
přesně a nebo se to prosypalo,vypadalo to jak zavařený oranžový korále s hruškama 😀
Vy provokatérky!!!
Rádo se stalo. 🙂
Při zavařování jsem do sklenic k hruškám přidávala kuličky rakytníku. Teď už hrušeň nemáme, ale brzy doroste nová.
Taky by šly brusinky, ne?
jeřabina oranžová,ti neprobarví ty hrušky..brusinka asi jo…
Nojo, vlastně … a tak budu mít růžový hrušky 🙂
To byl první komplot, který jsem dêlala ve své kuchyni… jeřabiny mi přidali ke koupeným hruškám – báseň!!
Holky ale : proč to děláte ? Teď , když jsem si řekla , ze nebudu jíst sacharidy ???.
Já fakt strašne ráda jím , stát v kuchyni hodiny mi nevadí a tohle jsem v životě nejedla . Avšak sliním a polykám ..díky za tenhle vzácný recept . ( se těším ???, co no , a ať je to pořádně mastné??)
Kdo to má Věrko vědět,co si Ty říkáš, že nebudeš? 😉
Leda bys nám dala seznam 🙂 a my se ho stejně držet nebudem 🙂
Když ženská , co vážila pořad okolo 60 -65 kg najednou váží o 10 více ….. a má sice nápady , co s tím , ale to by nesměla mít inspiraci na Bramboračce . To fakt není pro dietářky ( nevadí , naopak , díky ???)
Tak tohle se u nás nikdy nevařilo, ale jako milovnice krup , určitě vyzkouším.
Neznám,ale kroupy mám ráda a když si představím tu vůni česneku majoránky a slaniny to musím zkusit. Jen ty brambory už nemám a loňský už nekoupím.Trochu si počkám,
Ještě trochu starých jedlých brambor mám, ale poslední krupky jsem nedávno použila do polévky a zapomínám poshánět nové. Už píšu velkým písmenem na seznam a budu všude bedlivě hledat. Už je tady druhý recept s krupkama, který je v plánu. Teď si ale musím pospíšit, ať ochutnám, než brambory dojdou (což bude brzy). Nikdy jsem to nejedla – možná divné v mém věku, ale pravdivé. Patří to mezi jídla našich předků a já do toho jdu! Šárko díky ???
není zač, já se ráda podělím o jídla a recepty, co jsou jednoduché a chutné….ono když místo krupek dáš pohanku,tak máš vlastně takovej „chudej jednoduchej kontrabáš“ …..
Pohanková lámanka je skoro jako krupky, ale poslední dobou potkávám jen velkou a to už by asi nebylo to pravé ořechové.. V každém případě seženu, uvařím, protože jednoduché a chutné je to NEJ.
Hele, Sharko, to vypadá výborně, to určo zkusím ???
zkus a dej vědět….
Maminka nastavovanou kaši nikdy nevařila, manžel po ní také nebažil, takže jsem ji ještě v životě nejedla. Zjišťuju, že je to zřejmě velká chyba a že ji budu muset co nejdřív napravit. Šárko, díky.
není zač, Fialko….
Pamatuji, že nastavovanou kaši maminka dělávala. Mně jako dítěti to zase tak moc nechutnalo, ale dnes už to vidím jinak a manžel bude nadšený až kaši uvařím. Taky mu to připomíná mládí.
hlavně, že ne vojnu 😀