1 kg hladká mouka
1/2 l mléko
150 g cukr, špetka soli
4 žloutky, 100 g másla
1,5 kostky droždí
maková, ořechová náplň
švestková povidla
tvaroh,
Mléko ohřejeme na cca 40 st., přidáme cukr a droždí. Rozpustíme máslo, přidáme k mléku a vmícháme žloutky. Postupně přidáváme hladkou mouku až se těsto nelepí na vařečku.
Zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout, přičemž těsto 1 – 2x propícháme a shodíme.
Těsto přendáme na moukou posypaný vál, vyválíme na sílu cca 1 – 1,5 cm.
Rádýlkem nakrájíme větší čtverce (velikost záleží na velikosti plechu), do středu dáme náplň podle chuti a okraje zahneme přes roh ke středu, tak, aby náplň byla vidět – vytvoříme tak koláčům krásná ušiska.
Potřeme bílkem, a pečeme v troubě asi 40 minut do zčervenání.
Pozn: když jsem tyhle koláče pekla a děti byly malé, tak se jednou ozvalo – jé, mami, ty koláče mají krásný uši – a od té doby jsou to „Ušaté koláče“.
Pekla Jana Macůrková
Děvčata, mám tady vnoučata a tak kradu chvilky na kontrolu Bramboračky a na vložení nových receptů. A tak tohle máte už na zítra.
Tak nevím – nechá se napřed vykynout qásek, nebo ne? Drobenku nedáváš??
Nemusíš, kyne to stejně, at necháš chvilku vyběhnout droždí, nebo postupně přidáváš všechny suroviny a potom necháš kynout. Mám i recept na koláčky bez kynutí, kde se vše smíchá a hned se tvoří koláčky, které kynou v troubě.
Neupečené vypadají krásně, ještě jsi měla hodit foto upečených. 😉
Prijde mi že jich je na plechu moc,když jdou teprve do trouby.Taky bych ráda viděla upečené
Tak a je budu dělat znova. Tohle je fotka asi 3 roky stará, foceno těsně před vložením do trouby, moc už nenabyly. A nestihla jsem foto znova – tak rychle zmizely.
Taky bych si dala, ale až nebude takové vedro. Určitě udělám, teď jen zmrzlina, ale děti mají chuť ať je teplo, nebo zima. 🙂