(1838) Salát z chobotnice

1 chobotnice
1 světlá paprika
olivový olej (slunečnicový)
15 malých rajčátek
1 bílá cibule
bobkový list
sůl
Chobotnici vykucháme a vložíme na 24 hodin do mrazáku (nebo ji mohutně naklepeme paličkou, někdo s ní asi 200x mlátí o zem) aby změkla rychleji.
Do vařící vody dáme několik bobkových listů (vavřín), chobotnici dáme vařit a vaříme cca 1 – 1,5 hodiny. Chapadla jsou měkčí dřív, hlava se buď nevaří, nebo jí to trvá déle. Když je chobotnička měkká, vyndáme ji, stáhneme tmavý povrch chapadel
některá místa jdou špatně nebo vůbec, ale nevadí, když tam kousky zůstanou, chuť to nemění.
Nakrájíme rajčátka, cibuli a papriku, promícháme s nakrájenou chobotnicí, přidáme trochu oleje (olivový  lze nahradit slunečnicovým) a podáváme opět s bílým pečivem.
PS: já ji nelovila, ale koupila, ale na Murteru a asi i jinde prodávají speciální trojzubce na lov chobotnic.

80 dkg chobotnici zpracovávala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (1838) Salát z chobotnice

  1. BOYE napsal:

    Jano, i ty jedna podšívko, ty nás tady chceš napálit. Ta chobotnice byla určitě těžší. Na takhle maličkou chobotničku neexistuje na celým světě tak maličký penízek, za který by se dala koupit. 🙂

    • sharka.68 napsal:

      no,tady ji pořídíš cca 10deka za 100,-Kč, neopracovanou- chlazenou a někde i za mnohem víc… Jana ji možná měla vlastnoručně ulovenou, z rybářký chorvatský loďky ji koupíš za míň….pokud není rybář zároveň zlatokop…

      • sharka.68 napsal:

        tak neměla, píše to, koupila ji..tak to já bych šla do trojzubce 😀

        • Jana Macůrková napsal:

          Ta chobotnice stála cca 70 KN, vynásob si to x 3,40, takže to nebylo ni moc levnýho. byla koupena v ribarnici v Tisnu. Já bych do toho trojzubce šla taky, nebýt té pochroumané nohy a vlnobití, které bylo pocelou dobu našeho pobytu. Na to jsem tam zatím nenarazila, až letos a to jsem tam byla po deváté.

          • BOYE napsal:

            Netvrdím, že byla levná. Narážela jsem na váhu. A Jano, což si tak jednou přiznat chybu? Ona ta jednotka dg je tvoje specialita. Kdyby ti káčko nefungovalo, jak má, projevovalo by se to i jinde. A blbnoucích klávesnic je tu několik a většinou se všichni pobaví, včetně autorek.
            Pokud bys potřebovala vidět důkaz, mrkni na dalamánky. Tam sice holkám chyběla voda, ale při množství tebou udané mouky by bývalo stačilo zadělat těsto lžící mlhy.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            No, tady se Jany trochu zastanu – ona možná uvízla v minulosti. Pokud jde o deka – dříve se psalo dkg. Poté se zavedlo dag. Pak se to změnilo na Dg (deka-gram a MUSELO to být s velkým písmenem), na rozdíl od dg (deci-gram). Řekla bych, že zrovna označení této váhové jednotky prošlo dost velkými zmatky. Dnes se tedy opět používá dkg, i když dag by bylo taky správně.

      • Jana Macůrková napsal:

        Z loďky nevím , ale v každém městečku na Murteru byla ribarnica, kde ráno od 7 hodin do vyprodání zásob (někdy v 9, někdy v 11, někdy později…) měli nejrůznější mořské potfory. Několi druhů ryb – ty všude, slávky a krevety a chobotnice (pouze v Tisnu), langustini zase jen v Murteru. Ceny od 40 KN za slávky až po 150 KN za krevety bez hlav (pouze ocásky).

    • Jana Macůrková napsal:

      Jestli soudíš z množství salátu na talířku, tak věz, že je to asi 1/5 celého množství.
      Ta chobotnice měla opravdu 80 dkg, jen mne samotnou překvapilo, jak se při vaření smrskla a jak ta voda dostala mléčnou řůžovofialovou barvu.

  2. sharka.68 napsal:

    Janě za odvahu se s tím crcat, gratuluju..ale dovolím si odporovat v tom vaření – nedáme ji vařit (ne tak, jak jsme zvyklí) – má to osvědčený a prověřený postup, držte se ho,přece jen to není levná záležitost a není nic horšího, než tvrdá nebo gumová drahá chobotnice…. sice se chybami člověk učí,ale tady by to byla drahá zkušenost….
    Návodů na zpracování chobotnice – od čištění po gril, najdete na internetu dost, já za sebe preferuju ten od Diany – dodavatele, zpracovatele a prodejce ryb v Pečkách a po celé ČR. Bejvalá skorotchýně mi jen řekla, že někdy je ta chobotnice taková slizovatá,jako šnek a pak , že je dobré ji promnout v soli a omýt…
    Humorné je, sledovat lovce s trojzubci,jak s ní po odlovení , třískají o kameny, jak zběsilí…otloukají hlavonožce i sebe a ty kletby a vulgarity jsou nepublikovatelné a neopakovatelné…

  3. lakysa22 napsal:

    Ještě k té váze (teda ne na květiny). Dag, dg – vsjo rovno, přešla jsem na gramy..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..