3 velké olihně
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké papriky
špetka soli
olej na smažení
Olihně vykucháme tak, abychom nerozřezávali tělíčko, ale aby „pytlíček“ zůstal neporušený.
Nakrájíme napříč na dvojité proužky a obalíme ve směsi mouky, papriky a soli.
Papriky dávejte raději méně, ať zůstane chuť olihní.
Obalené olihně vložíme do vyšší vrstvy horkého oleje a smažíme do lehkého zrůžovění, což trvá asi 5 – 8 minut.
Pozn: když jsem olihně nakrájela, tak jsem hodně přemýšlela, jak z těch proužků vzniknou ty kroužky – hned po vhození do oleje se proužky narovnaly a „zkroužkovatěly“.
Experimentovala Jana Macůrková
Omlouvám se, ale jak čtu „kalamáry“, tak vidím „Kalamáry Vary“ a film Poslední prázdniny
Jano, neber to osobně..to je jen takovej můj výkřik – proč to všichni smaží? je tolik skvělých úprav olihní..ty smažený kroužky byl olihním čert dlužen…mastný to je, chuť to nemá po olihni,ale po těstíčku a omastku..taková lehce ogrilovaná, je skvělá a s listovým salátkem a citronovou kůrou, bylinkami, pepříkem, kouskem pálivé papričky a stříklá bílým vínem… to je nebe v hústech…
Hlavně, že s pálivou papričkou, dalším kořením a citronem to má chuť po olihních. A pokud je necháš okapat na kousku papírové utěrky, ak mastné nejsou.
Mi ty smažené taky nejedou. Pak se divíme , ze lidé řeknou : je to bez chuti a jako guma .
Ony malinko chuti v podobě bylinek potřebují , aby nebyly jako amarouny ( ta mouka a smažení to vůbec nespravi )
Chápu Janu , ze chce předvést hodně variant, ale tohle není žádná dobrota.
Že to nehutbá tobě, neznamená, že někdo jiný to rád. A byly krásně křehké. Holt, když to někdo neumí usmažit, tak si nepochutná.