okurky
ocet
cukr
sůl
pepř
voda
Okurky oloupeme, hadovky necháme celé, velké salátové nebo polní okurky zbavíme jader. Nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky nebo nakrouháme na kolečka – jak jsme na salát zvyklí. Nandáme do čistě vymytých a vypařených zavařovacích sklenic. Do sklenice objemu 0,37 litru se vejde jedna středně velká hadovka. Okurky příliš nepěchujeme. Připravíme si nálev z vody, cukru (sladidla, jestli jsme diabetici), soli a případně pepře. Nálev uděláme tak chuťově vyvážený, jako jsme zvyklí dělat na okurkový salát, ale trochu víc koncentrovaný. Okurky zalijeme nálevem, zavíčkujeme a sterilizujeme půl hodiny při 80 °C. Před konzumací po otevření sklenice ochutnáme, dle potřeby dochutíme, nebo vodou přiředíme.
Poslala Květoslava a píše: Potud recept. Já zvolila jiný postup. V míse jsem smíchala okurky se solí a pepřem a zalila sladkokyselou vodou. Nálev jsem udělala jako když dělám salát, jen s menším množstvím vody. Promíchala, nandala do sklenic a zavařila.
Já jsem zvolila postup jako v receptu. Ve velkém džbánu jsem si umíchala koncentrovanější nálev a nedala jsem pepř. H.
Já ti nevim, jedla-tedy ochutnávala, jsem to asi 2 x a neuchvátilo mne to…možná to bylo nálevem…ale dostaly mne kurkumový okurky a to můžu furt….pošlu ti recept, jestli budeš chtít…
Kdysi dávno (před 30 lety a 30 kg), když jsme měli první velký foliovník, se nám urodilo tolik hadovek, že jsme nebyli schopni je sežpapat. A tehdy mi někdo poradil je nakrájet na tenké plátky nebo nastrouhat a zamrazit. Sníst se to dalo, ale od té doby si raději koupím i za vyšší cenu čerstvou okurku, když mám na salát chuť v zimě. S tímhle tedy také ne, neumím si představit tu chuť a konzistenci po zavaření.
Jinak já dělám okurkový salát úplně bez vody, nastrouhám okurku(y), dám sůl, pepř, cukr a ocet, promíchám a nechám v ledničce chvíli vychladit. Někdy dávám bílý jogurt.
Tu chuť a konzistenci jsem si taky nedokázala představit, tak jsem to uvařila 😉
Tak já ty okurky jedla, Květule mi jedny přivezla jako dárek a musím napsat, že výborný. Jen byly naplátkované na struhadle.
Pár zbytečků jsem ze skleničky vyškrábala a dokrájela do tzatziků. Taky dobrý
Já mám ráda okurky na všechny způsoby. Syrový, kvašený, ochucený, zavařený. Ale musím říct, že právě salát mě chytil nejmíň. Je to tím, že právě salát z čerstvých je jedna z potrav, které mě dovádí k blaženosti těla i ducha. A ta tepelná úprava to poruší. Nicméně kdysi mi někdo zavařeného salátu věnoval pár skleniček a tak jsem to vyřešila s konzumací následovně: Nálev jsem vypila (lák z jakýchkoli okurek přede mnou nevydrží dýl, než pár sekund). A hmotu jsem přidávala do dipů. Těch se u nás spotřebujou litry a kila. A bylo to velmi dobré. Lhostejno, zda v jogurtu, zakysce, nebo jako součást majonézový tatarky. Rozhodně to základu přidalo chutný objem a dá se smíchat s mnohými dalšími materiály.
Jak na to teď tak vzpomínám, třeba by nebylo od věci udělat si pár malých skleniček právě pro tyhle případy. Když totiž do studených omáček sekám kyselé okurky, mají pak tu základně unifikovanou chuť a tohle je přecejen něco jiného.
No vidíš, to mne nenapadlo. Taky to bude dobré využití 👍
Já ten recept objevila loni už po sezoně. Už jsem žádné přerostky nedostala a kupovat hadovky se mi nechtělo – netušila jsem, že v zimě budou tak drahé, když zimu před tím se lehce koupily kolem 10,- Kč/kus
Já dělám okurkový „salát“ z přerostlejch nakládaček každoročně. Používám nálev na okurky, ale scedím z něj koření, do skleniček nepřidávám ani kopr, ani cibuli ani mrkev, ale naopak do každé dám lžičku cukru. Konzistence okurek je zcela cajk, a to to strouhám na plátečky na okurkovým struhadle. Chtuná i těm, kdo ho ode mne utrpí jako jedlý dárek. Takže si nemyslím, že by to konzistenci hadovek nějak změnilo – uvidíme. Dělala jsem to včera a hned to otevírat nebudu.
U nás doma se dělával okurkový salát výhradně na jemná kolečka, bez zálivky. Jen sůl, pepř , nechat vypotit a dochutit octem. Manžel byl zvyklý z domova na nudličky, tak byl kompromis – jednou tak, podruhé onak. Dětem se lépe jedly ty nudličky (asi byly líné kousat, mršky malé…), tak už jsem nudličkovala pořád. Před cca 10ti lety jsem začala do strouhaných okurek na odlehčení přidávat lupení – podle dostupnosti pokrájený ledový salát nebo pekingské zelí + zálivku ze sladkokyselé vody.
Jeden zavařený okurkový salát jsem nechala vychladit, strčila na den do lednice, dnes vyklopila do mísy a přidala pokrájený leďák. Verdikt mého vděčného strávníka : „chuť je trošku jiná než u syrových, ale dobrý „. Takže v případě levné dostupnosti se ještě pár sklenic zavaří, protože mám důvodné obavy, že veškerá čerstvá zelenina se v zimě stane pro důchodce těžkým luxusem. 😎
Já mám momentálně ve foliovníku asi 10 velkých hadovek, 6 jich leží ve špajzu (přijeli jsme z Chorvatska a na dotaz, jestli jso salátový okurky, nám syn sdělil, že ne, jen prý před foliovníkem jsou nějaký nakládačky. No, nic, ve foliovníku bylo 17 hadovek, z toho 5 tak dvoukilových….Když jsem to volala Haderach, tak se hihňala a měla z toho Vánoce…Ale my dokážeme okurkový salát jíst na tuny, takže nehrozí, že by zbylo. Pokud nemám tolik, přidávám nastrouhaný mladý cuketky.
Květule, musím potvrdit, že jsou výborné, jedla jsem je a i ten můj (a že je to mlsoun) si chválil 👍