1 kg cukety
2 nebo více velkých cibulí
lžíce soli
lák:
1 lžíce cukru
0,5 dcl oleje
1 dcl octa
celý pepř
bobkový list
Cukety nakrájíme na proužky, osolíme a necháme asi 3 hodiny vypotit.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, která se rozpadnou na proužky
Mezitím si uvaříme lák.
Cibuli i vypocené proužky cuket zalijeme lákem.
Vše necháme přejít varem, dáme do sklenic a necháme v ledničce vychladit.
Připravil Petr Zeman
To bude na okamžitou spotřebu, co?
Určitě, před chvílí jsem s Petrem mluvila, potřebovala jsem v receptu něco doplnit a říkal, že jich právě sklenici sežral….
Mno, já myslela to, že to není zavařené, tím to dlouho nevydrží.
Podle mého to ani zavařit nelze, že by se to rozpatlalo.
Ani já jsen nezavařovala ty matjesy ze sírovce. Tohle je všechno na rychlou spotřebu.Ten ocet v láku to chvíli udrží, počítám tak 5 – 10 dní, ale víc asi ne.
Možná by to vydrželo déle s umělým sladidlem a ne s cukrem.
Je v tom ocet, ten by to mozna udrzel…
Pokud jsou vykrájené středy, tak to zavařit lze. Cuketu už jsem zavářela a byla dobrá.
Pro Úsměvku – to by mne nenapadlo cuketu zavářet jinak než jako cuketové zelí (taky podle Petra) a mrazit už vůbec ne. Já je mám vyrovnané ve verandě, kde nemrzne a odebírám podle potřeby. Ale to je až na podzim, kdy sklízím všechno.
No, pro rychlou spotrebu uplne ne. Koukala jsem na dalsi recepty … spousta lidi to dela ze syrove cukety, pak se to ma 5-7 dni odlezet, pokud z cukety tepelne upravene, tak dva dny.
„Na kopci“ to sterilizuji 20 minut pri 70 stupnich a „Varime s Marcelou“ rika, ze nezavarene vydrzi v lednici 2-3 mesice, po otevreni zkonzumovat do 14 dnu…
U Petra nevydrží… to ti garantuji. Jestli týden tak jedině v případě, že toho vyrobí hafo, ale jinak tak tří dny….maximálně…
Pažravec? 😉
Proč otazník? Minimálně 5 vykřičníků!!!!!!!
Ale má můj obdiv, šikovnej chlap.
Jo, díky, také jsem jí již zavářela, když bylo hodně přebytků. Víc mi nechutí z mrazáku. A je jedno zda povařená a zamražená či syrová a zamražená.
Cukety zakoupené a ok , vyzkouším, no ni ? My, co nemáme zahrádky, tak musíme posečkat na pěkné v obchodě . Jinak nám podstrkují měkké hořké .