Linecké těsto –
500 g polohrubá mouka
250 máslo nebo Hera, Lando
2 žloutky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
Marmeláda nebo Nutella podle chuti
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici do druhého dne.
Těsto rozdělíme na polovinu, první polovinou postupně pokryjeme dno plechu nebo formy.
Okraje musí zůstat trochu zvednuté.
Na vrstvu těsta naneseme marmeládu nebo Nutellu a z druhé poloviny tvoříme proužky, které skládáme na povrch ve stylu mžížky.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do lehkého zčervenání. Foto – před pečením.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Jani, moc děkuji za tenhle recept, zavoněl mi dětstvím, kdy ho maminka pekla dost často a všichni jsme ho milovali. Tatínek tenhle koláč žertem nazýval „rohožka“
a dával k dobru úsměvnou historku. Kdysi jedna panímáma upekla linecký koláč a aby
rychleji vystydnul, položila ho na plechu ven na kamennou zásep vedle dveří. Za nějakou chvíli k nim šel se vzkazem soused, mřížkovaný obdélník vypadal jako rohožka, tak si na milém koláči očistil podrážky……. To prý bylo tenkrát radosti!! 🙂