krunýřky a ocásky z krevet
krevetky
máslo
3 stroužky česneku
půlka bílé cibule
petržel, listová petrželka
sůl
muškátový květ
lžíce hladké mouky
Oloupané krevetky si odložíme stranou. Krunýřky a ocásky propláchneme studenou vodou.
Na másle zpěníme cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidáme na kousky nakrájenou petržel, přisypeme krunýřky, zalijeme vodou a necháme vařit.
Vaříme asi 1 – 1,5 hodiny.
Vše přecedíme.
Do vývaru přidáme buď lžičku hladké mouky rozmíchané v trošce vody nebo lžíci světlé jíšky.
Dochutíme muškátovým květem (hodně opatrně) a dosolíme podle chuti.
Do každého talíře přidáme několik na másle připravených krevetek a dozdobíme listovou (kadeřavou) petrželkou.
Jako přílohu opečeme kousky bílého chleba nebo veky.
Pozn: polévka má jemně krevetovou chuť s oříškovým podkreslením.
Polévku podle rad Mariny vařila Jana Macůrková
Jano promiň, nevypadly ti nějaký suroviny a text na postup při vkládání receptu?
Ne, opravdu nevypadly, je to jednoduchá polévka s chutí krevetek. Já do každého jídla nedávám šílené koření, které přebije chuť toho základního.
já nepíšu o koření..tohle je o smetaně, bílém víně, řapíkatém celeru, šalotce,mrkvi, pasírování,mixování a trošce bílého pepře, ne kile..nic to nepřebije, jen podtrhne…
přišlo mi to,jako když tu skvělou polévku,vaří „tetička Spořivá“ …
to nemá co dělat z jednoduchostí…tohle je jak uvařenej základ, kterej někdo nedodělal..a strčil do něj krevety…
Cha,cha, zkusila jsi někdy ty krevetí krunýře pasírovat?
Občas nevím, co si o tvých radách myslet.
milá Jano, ono se to naleje do pasírovacího trychtýře- rozmixované, víš a pak se to přepasíruje.. případně se to nepasíruje a jen se to přes něj protlačí a ten „bordel“ ti zůstane v pasírovacím trychtýři a následně se to nasype třeba slepicím…
Když něčemu nerozumíš v psaném textu,tak se zeptej, já se taky ptám 😉
Sharko, teď už opravdu nevím, zda jsi tak s odpuštěním trhlá, nebo jsi ty krunýřky v životě neviděla. Ty jsou po uvyření dost tvrdé a představa, že mi něco jako píseček z nich (po tvém přepasírování) skřípe v zubech mne fakt pobavila.
VAř si po svém a nevnucuj nikomu svůj postup.
Jano, opravdu se to miluje a přepasiruje.Dela se to tak i v nejlepšich restauracích a nic ti neskripe. Nešlo napsat nakonec, došlo vlákno. Tak píšu tady.
Pro Francisku – pasírovat to opravdu nejde, i náš pesan měl problémy některé ty kousy pokousat. A slepicím (i když je nemám), bych to nkdy nedávala.Ale jestli věříš sharce, takjí věř, já ti to neberu.
Opravují, m i x u j e.
Tak mám jeden nápad, od zítřka budu mixovat a pasírovat i do kuřecí polévky kosti.
milá Jano, kolikrát jsi to vařila, jednou?
Nebudu se s Tebou dohadovat, pokud jediné,co jsi kdy pasírovala, je zelenina ke svíčkový na smetaně, chápu,že tomu lety prověřenému postupu ze Středomoří nevěříš, protože s tím nemáš zkušenosti…vážně se to mixuje a pasíruje…ovšem, to si nesmíš představit domácí pasírovací cedník a plastovej tyčák za 300,-Kč …. psovi bych ty zbytky nedala – tu mixlou kaši po pasírování,slepice v pohodě dají (celé krunýřky- vyloupané,bych jim nedala)….ostatně nadrcené skořápky konzumují taky…
Měla jsem recept od naší bytné (Murter), tak jsem to vyzkoušela. Není to tedy ani francouzský recept, ani Polreich. Dělá ji tak Marina a nám chutnala.
to, co popisuju je z Podgory..od mojí bývalé skorotchýně…kdybych si já tehdá vzala ji… 😉
Práci s trychtýřem jsem mnohokrát viděla na různých food kanálech. Používají tento postup úplně běžně a není třeba být na Sharku ostrá. Jen proto, že tento postup neznám .
Dík náčelníku, že jsi se mne zastal….
My na sebe tady sice „štěkáme“, protože ze svého nechceme slevit, ale stejně si to každá budem dělat po svém…
já se na tu z Podgory i na francouzský bisque – (Normandie a Bretaň) chystám, pak dám recept,fotky … v Icelandu jsou teď krevety ve slevě, tak jsem byla na lovu 😀
Kristepane, odvolávám se z funkce jskéhokoli náčelníka . Nesnáším funkce, vzala jsem vždy max zástupce 😁😁😁. Ten sice dělá všechno….. však to znáte
Já, jako začínající kuchatka mořských potfor jsem totálně v zádeli.
Jak je teda mám vařit či připravovat? Podle Jany či podle Sharky?
A pod tím zeleným talířem chybí lino, kde je to focené?
Úsměfko, řiď se vlastní intuicí….