(1865) Polévka z krevetích ocásků

krunýřky a ocásky z krevet
krevetky
máslo
3 stroužky česneku
půlka bílé cibule
petržel, listová petrželka
sůl
muškátový květ
lžíce hladké mouky
Oloupané krevetky si odložíme stranou. Krunýřky a ocásky propláchneme studenou vodou.
Na másle zpěníme cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidáme na kousky nakrájenou petržel, přisypeme krunýřky, zalijeme vodou a necháme vařit.

Vaříme asi 1 – 1,5 hodiny.
Vše přecedíme.
Do vývaru přidáme buď lžičku hladké mouky rozmíchané v trošce vody nebo lžíci světlé jíšky.
Dochutíme muškátovým květem (hodně opatrně) a dosolíme podle chuti.

Do každého talíře přidáme několik na másle připravených krevetek a dozdobíme listovou (kadeřavou) petrželkou.
Jako přílohu opečeme kousky bílého chleba nebo veky.
Pozn: polévka má jemně krevetovou chuť s oříškovým podkreslením.

Polévku podle rad Mariny vařila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (1865) Polévka z krevetích ocásků

  1. sharka.68 napsal:

    Jano promiň, nevypadly ti nějaký suroviny a text na postup při vkládání receptu?

    • Jana Macůrková napsal:

      Ne, opravdu nevypadly, je to jednoduchá polévka s chutí krevetek. Já do každého jídla nedávám šílené koření, které přebije chuť toho základního.

      • sharka.68 napsal:

        já nepíšu o koření..tohle je o smetaně, bílém víně, řapíkatém celeru, šalotce,mrkvi, pasírování,mixování a trošce bílého pepře, ne kile..nic to nepřebije, jen podtrhne…
        přišlo mi to,jako když tu skvělou polévku,vaří „tetička Spořivá“ …
        to nemá co dělat z jednoduchostí…tohle je jak uvařenej základ, kterej někdo nedodělal..a strčil do něj krevety…

        • Jana Macůrková napsal:

          Cha,cha, zkusila jsi někdy ty krevetí krunýře pasírovat?
          Občas nevím, co si o tvých radách myslet.

          • sharka.68 napsal:

            milá Jano, ono se to naleje do pasírovacího trychtýře- rozmixované, víš a pak se to přepasíruje.. případně se to nepasíruje a jen se to přes něj protlačí a ten „bordel“ ti zůstane v pasírovacím trychtýři a následně se to nasype třeba slepicím…
            Když něčemu nerozumíš v psaném textu,tak se zeptej, já se taky ptám 😉

          • Jana Macůrková napsal:

            Sharko, teď už opravdu nevím, zda jsi tak s odpuštěním trhlá, nebo jsi ty krunýřky v životě neviděla. Ty jsou po uvyření dost tvrdé a představa, že mi něco jako píseček z nich (po tvém přepasírování) skřípe v zubech mne fakt pobavila.
            VAř si po svém a nevnucuj nikomu svůj postup.

          • Francizska napsal:

            Jano, opravdu se to miluje a přepasiruje.Dela se to tak i v nejlepšich restauracích a nic ti neskripe. Nešlo napsat nakonec, došlo vlákno. Tak píšu tady.

          • Jana Macůrková napsal:

            Pro Francisku – pasírovat to opravdu nejde, i náš pesan měl problémy některé ty kousy pokousat. A slepicím (i když je nemám), bych to nkdy nedávala.Ale jestli věříš sharce, takjí věř, já ti to neberu.

          • Francizska napsal:

            Opravují, m i x u j e.

          • Jana Macůrková napsal:

            Tak mám jeden nápad, od zítřka budu mixovat a pasírovat i do kuřecí polévky kosti.

  2. sharka.68 napsal:

    milá Jano, kolikrát jsi to vařila, jednou?
    Nebudu se s Tebou dohadovat, pokud jediné,co jsi kdy pasírovala, je zelenina ke svíčkový na smetaně, chápu,že tomu lety prověřenému postupu ze Středomoří nevěříš, protože s tím nemáš zkušenosti…vážně se to mixuje a pasíruje…ovšem, to si nesmíš představit domácí pasírovací cedník a plastovej tyčák za 300,-Kč …. psovi bych ty zbytky nedala – tu mixlou kaši po pasírování,slepice v pohodě dají (celé krunýřky- vyloupané,bych jim nedala)….ostatně nadrcené skořápky konzumují taky…

  3. Vera M. napsal:

    Práci s trychtýřem jsem mnohokrát viděla na různých food kanálech. Používají tento postup úplně běžně a není třeba být na Sharku ostrá. Jen proto, že tento postup neznám .

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já, jako začínající kuchatka mořských potfor jsem totálně v zádeli.
    Jak je teda mám vařit či připravovat? Podle Jany či podle Sharky?
    A pod tím zeleným talířem chybí lino, kde je to focené?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..