1,5 kg cukety (může být i přerostlá)
4 větší cibule
6 stroužků česneku
2 lžíce vinného octa
400 g loupaných rajčat v plechovce, nebo rajský protlak
3 kávové lžičky soli
3 lžíce cukru
5 lžic worcesteru
125 ml olivového oleje (lze i slunečnicový)
pálivá paprika dle chuti
Oloupanou cibuli pokrájíme na proužky, česnek a pálivou papriku na kousky (papriku možno nahradit i sušenými feferonkami), cuketu nakrájíme na tenčí hranolky (majitel
V- kráječe má ulehčenou práci) .
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme cuketu a při vysoké teplotě krátce orestujeme.
V pekáči nebo na plechu s vyšším okrajem promícháme s ostatními surovinami.
Zapékáme v troubě při 200 °C s lehce pootevřenými dvířky, aby odcházela pára a směs se zahustila. Občas směs promícháme. Po zhoustnutí plníme do sklenic a sterilujeme.
Před podáváním směs promícháme se strouhaným tvrdým sýrem, nebo uzeninou (možno obojí).
Zapékáme na topince, nebo toustech, lze použít pod maso, nebo k těstovinám.
Recept poslala Květoslava
Ale to je krása! Předhodím rodině k uvážení. Jenže u nás se fšecko musí dělat ve velkém, takže letos asi už prostor nebude, udělám jen ochutnávku. Díky, Květko.
tak tohle všem doporučuju,děláme ji na Beaveru taky,již několik let a je pořád v kursu. Nedáváme ji jen na topinky, ale i do těstovin nebo se maže do velkých bramboráků, přimíchává do rizota…
Lečo s hořčicí jsem už rozdala, tak bych tu cukletku taky mohla zkusit. Kdyby aspoň vraceli sklepnice! Kdybych neměla něco od loňska (a uždochází)… nějak jsem na zavařovacky nenarazila😟
To je ten problém 💁♀️. Směsku vyzkouším , i tu masovou .
Hééézkypěkně! Já ve svých pouhých mnoha letech došla k tomu, proč mi topinkové směsi drtivou většinou chutnají jinde, ale doma žádnej lunapark. Až na výjimky. A pak mi secvaklo: Jsou ze sklenic a tudíž rozleželé… No, tak se mi nesmějte. Na tuhle mám chuť a suroviny budou, neb se z chalupy ptají, jestli chci cukety – zepelíny. No jasně, že chci!
Teda Květulko, Ty jsi hotová kouzelnice, co recept, to nádhera. Tato směs bude vynikající, jen jak to čtu. Mám cukety veliké jako dům – přerostlé, ale to nevadí. Jen bych potřebovala, aby den měl víc hodin. Mám teď samé doktory a jsem pořád moc unavená a točí se mi hlava imrvére, tak mi všechno trvá moc dlouho a ještě pořád ta vedra. Ale tuto směs určitě udělám. Děkuji. 🙂 🙂
Jiřinko, já to letos dělala prvně. Nejdřív tu masovozeleninovou směs podle Renaty a pak jsem v magazínu JakTak (posílá mi Lakysa) četla toto a zaujalo mne to. Nějakou tu větší cuketu každý rok někdo daruje a to už se vyplatí zavářet. Co byl zbytek (půl skleničky) , nechala jsem v lednici týden odležet a na topinkách jsme ochutnali. Jestli budu ještě obdarována, udělám další. Jak píše výše Šárka- využití bude hodně a při obchodních cenách zeleniny budeme za obohacení jídelníčku konzervami rádi.😎