(1901) Hlívová dršťková

1 kg hlívy
1 větší cibule
1 PL olivového oleje (nebo jiného)
2   stroužky česneku
2-3 kousky sušených rajčat, naložených v oleji
mletá sladká – uzená paprika
pepř
trochu soli
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření

Hlívu natrhat na proužky (žádné krájení). Cibuli nakrájet a zpěnit do sklovata, přidat naplátkované stroužky česneku. Sušená rajčata  pokrájet  – nasekat nadrobno a nechat zpěnit v hrnci s cibulí. Přidat mletou sladkou – uzenou papriku, pepř, trochu soli, 3 vavřínový listky a nové koření. Jak se to rozvoní, přidat hlívu,  promíchat a nechat dusit doměkka, trochu podlít vodou nebo vývarem. Když je hlíva poloměkká, dolije se vývar a jak to začne bublat, přidá se majoránka a dle potřeby se dochutí.

Recept poslala Sharka: „Ta rajčata tomu dají takový správný šmrnc do kyselkava a tu polívku to pěkně nakopne. Nechá se chvilku odstát, nalije se to na talíře, jí se to … chutná to … nezbylo.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

40 komentářů: (1901) Hlívová dršťková

  1. a.rena napsal:

    Tak s těmi rajčaty příště určitě zkusím. Hlívovku máme rádi, bude změna. Díky, Sharko. Vždy inspirující.

  2. Francizska napsal:

    To vypadá moc pěkně. Drškovou mám moc ráda, tato bude určitě taká výborná.

  3. Vera M. napsal:

    Jak píšou holky . Mám ji moc ráda a bude změna 👍

  4. kveta.batkova napsal:

    Dršťkovou polévku mohu z hovězích i vepřových žaludků, z kotrče i z hlívy. A když není nic jiného, tak i ze sušených hub. Tomu už se asi nedá říkat dršťková, ale dobře ochucená je také moc dobrá.

  5. Jiřina napsal:

    To je ale trefa, za chvíli budu vařit dršťkovou z hlívy. Dělám stejně, jen bez rajčat. Skočila jsem na moment na Bramborajdu a tady taková polívečka. Sušená rajčata mám, tak to hned vyzkouším. U nás hlíva jede každý týden, buď polévka, nebo omáčka. K omáčce máme jen kolínka, vrtulky, nebo jiné těstoviny a nic víc. Maso netřeba. 🙂

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tady asi nic nemám, jako držťky už někdo v držce měl, tím to nemusím, hlívu také nemusím.
    Ale Sharko, opět krásně popsané, že bych to snad i zkusila. Za to máš 1000 bodou. 👍👍👍

  7. BOYE napsal:

    Já „držkovku“ v jakékoli podobě. Maso kraví i čuní, kotrč i hlíva, dokonce václavky a jarní lupenatý houby… A právě za vedra nehustit moukou. Nenapadla mě ta sušená rajčata, ale občas frknu menší syrové do základu, nebo jednu papriku a jako milovník mrkve taky jednu malou nahrubo strouhnu k tý cibuli. Tuhle Sharčinu zkusim bez reptu dle receptu, ať je s čím porovnávat. A tady u trati je místo, kde každoročně ulovim v září kotrče. Budu muset skočit na kontrolu. Hlívu chci furt pěstovat, ale nikdy se k tomu nedokopu, tudíž ji kupujeme, ale nám často slouží jako flákota, tož v rámci pravidel jí koupíme víc a z kotrče zkusim dršťky po francouzsku. Jsou „na bílo“, tak doufu, že i z houby budou dobrý. Holky totiž masodržky nechtěji, neb netuší, oč se ochuzují.

  8. jarybarka napsal:

    Vzpomínám jak jsme s mámou vaŕily držťkovku.Držťky v několika vodách až byly čisté a měkké.Uvařila kořenovou zeleninu ve vývaru z uzeného zahustila jížkou s červenou paprikou a dala tam ty pokràjené dršťky.Lahoda!!!

  9. adela.adale napsal:

    Dršťkovku z hlívy, z kotrče, z růžovek taky můžu (ty si i zavařím jenom podušené) – no, já bych dávala houby i do buchet … ale pro ty, kdo mají rádi z hovězích drštěk a zdá se jim to pracné: ano, je s tím práce, já vodu měním dvakrát a v té třetí už to vařím, ale dělám si něco jako polotovar: koupím cca 2 – 2,5 kila drštěk, uvařím, pokrájím, z části udělám hned polívku a zbytek dám do 3 – 4 sklenic 0,7 l a zasterilizuju. Jsme na to dva a z té 1 sklenice máme potom polívku na dvakrát. Kdysi jsem dělávala velký hrnec, rozdala, případně dala na mrazák, ale jsem OSVČ a tohle jedna ze zásob na rychlý oběd.
    Nevím, jestli to tu bude ještě někdo číst, ale mám doma nový PC a samozřejmě neznám heslo 🙁 – tohle píšu z chalupy, kde to ještě funguje

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..