1 kg rajčat
pár stroužků česneku
bylinky – oregáno, tymián, rozmarýn, česnek
sůl
PL cukru
olivový olej
Troubu předehřejeme na 180°. Plech vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na něj omytá a osušená rajčata řezem nahoru. Každé rajče lehce pocukrujeme, posolíme a pokapeme olivovým olejem. V troubě pečeme cca 1 hodinu.
Potom posypeme bylinkami, pokrájeným česnekem, zakápneme olejem a necháme v troubě další cca 1/2 hodiny.
Rajčata dáme do horké skleničky včetně česneku, bylinek a šťávy, dolijeme olivovým olejem a zavaříme cca 20 minut na 80°.
Recept poslala Úsměvka (a já dodávám – tady FAKT oliváč, s jiným olejem bych neexperimentovala).
máme odzkoušené i se slunečnicovým, to když nám oliváč došel…pravda, dáváme to pod maso..na jídlo si necháváme ty v oliváči….
Sušená/pečená rajčata v oleji miluju a je to jeden případ z mála, kdy ten oliváč pozřu 🙂
Právě jsem chtěla říct, že vyhaslo peklo a Haderka bojuje za oliváč. 🙂 Já ho budu muset koupit, neb jediný zástupce oliváče, který zrovna nedošel, je lanýžový, a to zas taková Róčildová nejsem. Navíc ho už původně byl jen čtvrtlitříček, a protože je óoooc dobrej, tak s tou zbylou deckou moc nenadělám. A bylo by to, jak nastrouhat pravý belgický pralinky do brownies. Ale varianta na vaření se slunečnicovým je taky dobrý nápad. Kdyby bylo jen na mně, asi bychom na oliváku přišly bankrot. Já ho můžu furt a ve všem, na vaření, na smažení… Jen majonézu nee.
Já ho zase moc nepoužívám, ale tady do toho receptu si slunečnicový neumím představit. U nás pečená rajčata jedí samotná, to by jim asi moc nechutnalo 🤣🤣🤣
Ještě upřesnění – dávala jsem cherry rajčátka červená, žlutá a černá. Z jednoho plně vyskládaného plechu jsou cca 4 skleničky. Já dala plechy do trouby zrovna 2, měla jsem 7 skleniček. Na pečení jsem dala bylinky sušené, ale do sklenic jsem nacpala ještě bylinky čerstvé. Dvě skleničky již nejsou, žpapká to samotné.
Já jsem právě přemýšlela, co je to černé ve skleničce. Takže už vím.
Fotka zkresluje, to víš, že?
Ale ano, otrhala jsem ty svoje keříčky, nakombinovala a je tam většina černých, páč ty nejvíc plodily.
Zdá se to černé, ale je to dobré, připálené to není. 😉
To je určitě mooooc dobré. Já jsem salátový šílenec a už to vidím v polovině svých salátů.
Díky za recept a přesný postup
Ještě dodávám : za málo práce hodně muziky 😎
Přesně, trouba to zvládne. 😉
Já je nejvíc dávám na těstoviny, česnek, slaninka …… ale ten můj naznal, že otevřít skleničku a sežpapat …… ho stejně jednou bacím. 🤣🤣🤣
Do salátů dávám raději čerstvou zeleninu, ale každému chutná něco jiného, to souhlas.
Marci, také dávám spíše čerstvou . ALE !! Postestilo se mi zúčastnit se jednoho rautu a tam v caprese salátu byla i susena rajčata a také ve spoustě jiných salátů. Pak jsem to zkopirovala i u mě doma a tos měla vidět ten úspěch. Takže neříkám moc , ale trošku těch pečenych rajčat fakt dávám a dodá to takový BŘINK.
Fakt si je udělám , protože to mám rada a protože vím , ze je vyuziju . Mňam
Uloženo mám, už jen ta rajčata…. 😋
Pořád doufám, že se aspoň trošku zadaří…. Kupovaná sušená jsou nekřesťansky drahá…