500 g fazolových lusků
pepř
sůl
majolka nebo bílý jogurt
Fazolové lusky zbavíme podélných vláken (pokud to nejsou bezvláknové), nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody.
Vaříme asi 15 minut, dokud nejsou lusky měkké.
Ocedíme, necháme trochu vychladnout, přidáme pepř a majolku a promícháme.
Podáváme s chlebem nebo jako přílohu k masu.
Fazole zpracovávala Jana Macůrková
Hmmmmm …… a kde je zbytek? A proč zrovna majolka?
Já dávám majolku, ale někdo má ráději bílý plnotučný jogurt. Je to pouze věc zvyku. A byla jich plná velká miska, tohle bylo tak 1/5 celkového množství. Už jsem ale přemýšlela, tenhle salát udělat i ze sterilovaných lusků.
To jsou dost velké fazolky. To jsou ty nějaké bezvlaknove? To slyším poprvé , tak bych koupila na sadbu dcerence . Většinou musí zklidit jemné , aby tam ta vlákna a tvrdé “slupky” neměla
Na sáčku byly dlouhé tmavě fialové lusky, ale co to bylo za odrůdu, ti už nepovím. Já si jich vždycky hrst nechávám na další rok na zasetí. Jsou jemné, lusky dlouhé až 25 cm a lusků mají neuvěřitelné množství. „Fazolnici“ mám 2,5 m vysokou, ale hravě ji překonají.
proč nechat pomalu vychladnout? Lepší je to jen uvařit na skus a ihned dát do velice studené, trochu citronem okyselené vody, aby se zastavil var a zachovala barva (u zelených), nechat okapat- já to dávám na savou utěrku, je to rychlejší….
dělám ho s jogurtem- řeckého typu..