(1911) Švestkový perník

Na velký plech:
cca 40 švestek
5 celých vajec
3 dcl mléka
1/2 hrnku oleje
půl hrnku cukru
1 kypř. prášek do perníku
1 lžíčka perníkového koření
polohrubá mouka
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme.
Na plech položíme pečící papír, plech lehce postříkáme vodou, aby papír lépe lehl a nekroutil se. Poklademe hustě švestkami slupkou nahoru.
V míse smícháme všechny ostatní suroviny, polohrubou mouku přidáváme až na konec v takovém množství, aby těsto bylo husté asi jako na lívance.
Těsto nalijeme na narovnané švestky a ihned vložíme do předem vyhřáté trouby.
Pečeme asi 20 minut, přičemž pvních 10 minut troubu neotvíráme.
Pečeme až se těsto ani uprostřed nelepí na špejli.
Upečené vyndáme z trouby, zakryjeme asi na 10 minut čistou utěrkou. Poté překlopíme opatrně na tác nebo na vál, stáhneme papír, rozkrájíme na porce a podáváme.
Pozn: Perník je šťavnatý, pokud jsou švestky kyselejší, můžeme svrchu pocukrovat.

Pekla Jana Macůrková, sežpapali syn a manžel a to rychle.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: (1911) Švestkový perník

  1. Jiřina napsal:

    Perník je vždycky dobrý, ať samotný, nebo promazaný marmeládou, nebo s ovocem. S kadlátkama jsem ještě nedělala. Musím je koupit – jestli budou a mohla bych malý plíšek vyzkoušet. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..