(1913) Houbová žemlovka

½ kg pevných hub
plátky toustového chleba
máslo
sůl
pepř
5 vajec
1 dcl mléka
1 lžíce strouhanky

Houby očistíme  a nakrájíme na plátky nebo malé kousky.
V kastrolku rozpustíme kousek másla, přidáme houby, osolíme a opepříme.
Pokud jsou houby hodně suché, tak lehce podlijeme vodou.
Za občasného zamíchání dusíme houby asi 15 minut.

Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
V další misce smícháme vejce s mlékem, a lehce osolíme.
V této směsi namočíme plátky chleba a vyložíme jimi celé dno zapékací misky. (někdy musíme některé plátky rozkrájet na doplnění celé plochy).
Na vrstvu chleba dáme vrstvu dušených hub, opět chleba a ještě jednou zopakujeme.
Zalijeme zbytkem vajec a pečeme v troubě cca ½ hodiny.
Podáváme se zeleninovým salátem.

Připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (1913) Houbová žemlovka

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Houby bych urcite delala na cibulce, pridala bych slaninu, nejaky bylinky (urcite petrzelku) a nejaky koreni. Ale napad dobrej.

  2. sharka.68 napsal:

    zajímalo by mne, jak to vypadá na řezu….
    já na toastech raději takové ty polské houbové „Zapiekanki“

    houbovou žemlovku dělávala teta mojí maminky, jenž enám to doma přišlo jako „zvěrtvo“, houby byly u nás vždycky vzácné a proto se dělala jídla jako houbové karbanátky, sekaná,smaženice, houbofleky a zbytek se sušil do bramboračky a kysela a na vánočního kubu- houby – stročky…(proto se říkalo černej kuba)

  3. vojtovahelena napsal:

    Tak to je dobrý recept , určitě zkusím , taková SUPER nádivka .

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..