½ kg pevných hub
plátky toustového chleba
máslo
sůl
pepř
5 vajec
1 dcl mléka
1 lžíce strouhanky
Houby očistíme a nakrájíme na plátky nebo malé kousky.
V kastrolku rozpustíme kousek másla, přidáme houby, osolíme a opepříme.
Pokud jsou houby hodně suché, tak lehce podlijeme vodou.
Za občasného zamíchání dusíme houby asi 15 minut.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
V další misce smícháme vejce s mlékem, a lehce osolíme.
V této směsi namočíme plátky chleba a vyložíme jimi celé dno zapékací misky. (někdy musíme některé plátky rozkrájet na doplnění celé plochy).
Na vrstvu chleba dáme vrstvu dušených hub, opět chleba a ještě jednou zopakujeme.
Zalijeme zbytkem vajec a pečeme v troubě cca ½ hodiny.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Připravila Jana Macůrková
Houby bych urcite delala na cibulce, pridala bych slaninu, nejaky bylinky (urcite petrzelku) a nejaky koreni. Ale napad dobrej.
Je fakt, že slaninu nedávám ani jen do smaženice, ale cibulku ano, ale teď mne nějak nenapadla. Jinak recept je můj originál.
Do smazenice nee, ale do houboveho pekacku jo a je to super. Tak to priste zkus a dej vedet 😉
zajímalo by mne, jak to vypadá na řezu….
já na toastech raději takové ty polské houbové „Zapiekanki“
houbovou žemlovku dělávala teta mojí maminky, jenž enám to doma přišlo jako „zvěrtvo“, houby byly u nás vždycky vzácné a proto se dělala jídla jako houbové karbanátky, sekaná,smaženice, houbofleky a zbytek se sušil do bramboračky a kysela a na vánočního kubu- houby – stročky…(proto se říkalo černej kuba)
Tak to je dobrý recept , určitě zkusím , taková SUPER nádivka .