500 g hovězí kližka
220 čerstvé houby
hladká mouka nebo jíška na zahuštění
pepř mletý, sůl
200 ml smetana ke šlehání
600 ml vývar
50 g špek
snítka tymiánu
1 lžíce olej
2 cibule
Pokrájené cibule, špek a olej dáme do hrnce a osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a za občasného promíchání dále smažíme, aby se nám maso zatáhlo a také osmažilo. Pak přidáme snítky bylinek, pokrájené spařené houby a promícháme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka za občasného promíchání a podlití dle potřeby.
Z vývaru vyndáme tvrdé stonky z bylinkových snítek, přilijeme smetanu, zahustíme omáčku hladkou moukou (cca 2 lžíce) rozmíchanou v malém množství studené vody nebo jíškou, vše necháme ještě společně krátce provařit, dle chuti dosolíme a opepříme.
Podáváme s knedlíkem.
Pozn: nedávala jsem čerstvé houby, ale houbové koření (někteří strávníci nechtěli kusy hub).
Vařila Jana Macůrková
Přiznávám, mám ráda hodně omáčky, ale k tomu dám víc masa, ale na mělký talíř a chodím si přidávat
Mělký talíř to byl, Vlastik si po vyfocení maso přidal, já jsem chtěla, aby byla vidět i ta omáčka, proto jsem tam třeba nedala hned ten knedlík.
Tohle máš mělký talíř? Tak já ho mám podobný a je to polévkový. Knedlík není důležitý, ten si umíme všechny představit 😉
Jo, pro Vlastika na některá jídla byl mělký – na dukátové buchtičky, na svíčkovou, a na spoustu dalších omáček.
To si vždycky nandal do tohodle „korýtka“ a jedl to zásadně lžící. Bohužel mi ten tlíř vyklouzl a už není. Musím něco dokoupit.
Já to mám taky jako hluboký. Jinak mělké mám klasické a taky ty, jako modernější, větší, ale vždy mělké. Mám několik servisů, ty jsou pro různé příležitosti. Ale je jich pět základních. Naštěstí to mám kam dát.
No, napriklad sada Opus Gold ma uplne stejne tvarovane melke i hluboke talire a rozdil je jen v prumeru, hluboky ma 22 cm, melky 27.
Já ho koupila v Makru jao „kusovku“, byl drahý a tam mne docela mrzí, ža jsem ho rozbila.