750 g kysaného zelí
300 g uzeného masa
300 g vepřového masa z ramínka nebo plecka,
50 g slaniny
paprika
2 PL sádla
2 PL hladké mouky
1/4 l kysané smetany
sůl
Kysané zelí překrájejte, zalijte vodou a hned do něho přidejte omyté a na kostky krájené uzené maso a stejně krájené vepřové maso. Doplňte na kostičky rozkrájenou a rozškvařenou slaninou i paprikou. Přikryjte a duste do změknutí. Zvlášť na pánvi připravte ze sádla a mouky světlou jíšku, dobře ji s vodou povařte a zahoustlou přidejte k masu se zelím. Doplňte smetanou a vše dobře promíchejte a prohřejte. Podle chuti teprve dokořeňte solí, popřípadě i pepřem. Je to úprava podobná segedínskému guláši.
Z PŽ si opsala Ivanka.
Do segedínu přídávám zelí až půl hodinu před změknutím masa. Uzené si v tom neumím představit, ale …… Jen dávám ještě cibuli, tím nedávám jíšku.
Kdyby Ivanka zachránila i hodnocení autorky, tak bych byla moc ráda.😉
S tím uzeným si to představit umím, dávám uzené do boršče, ale neumím si to představit bez té cibule. Když guláš, tak bych volila opačný postup, nejdříb bych osmahla cibuli s masem, potom přidala všechno ostatní a nakonec smetanu.
Ono tam není, kolik vody do základu …. takto mi přijde, že je to vařené. Mohlo by to být dobré, nevím
Zelí jako ty až na závěr a bez mouky. V zelíčku – věřím – zůstanou ještě nějaké vitamíny a nebrání změknutí masa .
Koukám , že tam není divoké koření, takže by mi to segedín nepřipomínalo.
To máš pravdu – pepř, nové koření a bobkáč … to je základ.
Zvlastni, ale radsi to asi nezkusim a zustsnu u klasiky.
tohle nemá se segedinem nic společného..kromě zelí…je to úplně jiná chuť … blíží se to víc slovenské nebo valašské kyselici… bez brambor a klobásy..cibule tam není proto, že je v zelí…jen to autorka poněkud upravila a nedopsala (neviním Ivanku) … a slanina je poctivej špek z mangalice….a konzistence je řidší,jako polévka….
Hm, komplet CtrlC > CtrlV z recepty.cézet … prispevatelka se ani neobtezovala to upravit, well done.