(1922) Zavařujeme jeřabiny

jeřabiny
cukr
voda

může být citronová kůra
nebo šťáva z citronu
Jeřabiny jsou dalším podzimním ovocem, které dost lidí zavařuje.
Rostou skoro všude, jen je problém jak poznat ty sladké, od těch nejedlých:

1. podle ozubení listů – jedlé jeřabiny mají list zubatý přes polovinu lístku
nejedlé potom jen kousek (cca do 1/3 listu od špičky).
2. podle chuti – ty jedlé jsou sladké nebo mírně navinulé, ta nejedlé mají vysoký obsah tříslovin a jejich chuť vám sevře pusu do pěkného šklebu.

Jeřabiny otrháme od stopek, přebereme  a vyřadíme ty poškozené (často bývají nazobnuté od ptáků, zaschlé apod.)
Nasypeme do sklenic, prosypeme cukrem (nebo zalijeme cukrovým nálevem) a při teplotě cca 85 – 90 st. sterilujeme cca 15 minut.
Rada pro ty, které stejně jako já nemají teploměr nebo zavařovací hrnec přímo s teploměrem –  vodu přivedeme do varu, ztlumíme a necháme požadovanou dobu. Poté vypneme a sklenice vyndáme. Buď je otočíme dnem vzhůru, nebo přes ně položíme utěrku namočenou do chladné vody.

Na zkoušku připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1922) Zavařujeme jeřabiny

  1. Jiřina napsal:

    Vždycky jsem si přála ochutnat zavařené jeřabiny, ale tady okolo nic neroste jen ty okrasné. Musím to ale jednou vyzkoušet, nebo napřed zkusím koupit v obchodě, jestli nám to bude chutnat.

  2. Francizska napsal:

    Teploměr se dá koupit za pár korun. Není to takový problém. A určitě bych ho použila. Už moje babička ho používala. Stojí asi 100 Kč, možná o něco více. Ale bez něj ani ránu.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Promin, Hani, ale i ja zavaruju bez teplomeru naprosto bez problemu. Takze nakup uplne zbytecnej…

  4. Francizska napsal:

    Já ho koupila na zavarovani masa, tam jsem zkušenosti neměla, tak jsem radši šla do něj. Jo, maso super.

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Ještě k tomu rozpoznávání … podle listu to není moc spolehlivé, protože spousta rostoucích jeřábů jsou kříženci jedlé a ptačí. Ale fakt se nebojte prostě ochutnat, jedovatá není žádná.

  6. Inka napsal:

    Mám opravdu letité zkušenosti s používáním jedlých jeřabin – rosol, marmeláda, kompot, víno, pálenka. A protože tři stromy, které jsme využívali v mládí již nejsou, hledám stále jedlé jeřabiny a není pravda, že se vysazují ty jedlé. Vysázelo se u nás cca 50 stromů a jen z jednoho jsem mohla plody použít. Marmeládu máme ve sklenicích a na okně zraje likér. A když dělám kompot, používám jen ty hezké bobulky a ostatní jdou do marmošky

  7. Inka napsal:

    Takže pokud již pěkných pár desítek let roubují, neujímají se ty rouby asi houfně. Alespoň tady v okolí

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..