Na 4 porce:
1 kg dýně hokaido
1 vrchovatá lžíce sladké maďarské papriky
1 lžíce másla
1 větší cibule
100 g slaniny
1 lžička soli
1 lžička kopru
2 lžičky octa
1-2 lžičky cukru (podle chuti)
200 ml smetany
1 čabajská klobása
Dýni omyjeme (používá se i se slupkou), rozpůlíme a vydlabeme semínka. Čistou dužninu nastrouháme na větších slzičkách na co nejdelší nudličky.
Slaninu s cibulí nakrájíme na malé kostičky a na másle ve dvoulitrovém hrnci osmažíme do zlatova.
Zaprášíme lžící papriky, přidáme lžičku kopru a vše velmi krátce (půl minuty) za stálého míchání restujeme.
Přilijeme 0,5 litru vody (dle potřeby víc) přidáme lžičku soli, dvě lžičky octa , 1-2 lžičky cukru (jak to kdo má rád kyselé) a přisypeme nastrouhanou dýni. Vše dobře promícháme, přivedeme k varu a 5 minut vaříme na mírném ohni (dýně hokaido velice rychle měkne).
Když je hotovo, přilijeme smetanu a přidáme na kolečka nakrájenou čabajskou klobásu, promícháme, znovu přivedeme k varu a odstavíme z plotny.
Recept objevila Sharka, sepsala Květoslava, vařily obě – ale fotka je od Sharky.
kopr může být i nakládaný a ta „voda“ z něj, udělá také svoje..kdo ho nemá rád, tak ho vynechá (už jsem jako ten Babica),ale přijde o velice zajímavou chuť..místo kopru lze dát pálivou papriku nebo nasekat na každou porci čerstvou pálivou papričku…
lidi,to je tak neskutečně dobrá polívka..kdo už jste přejedenej těch dýňovejch krémovek, tak vřele doporučuji vyzkoušet tuhle, je to úplně jinej level…..
jo a tu čabajku, je dobrý orestovat, je to mnohem lepší chuť, jen bacha, aby nezhořkla- paprika je mrcha, jednou nezamícháš a pláčeš vzteky…. a když tu polívku necháte do druhýho dne rozležet, bude ještě lepší….takže vařit večer a druhej den v 10 hodin dopoledne, je to kvělá přesnídávková nebo svačinová polívka.
S tím bych mohla zaboxovat! Hokaidó teď docela levné a pěkné…a asi budi babicovat, kopr u nás moc nejede, ale prpaličky to zas jó!
Dýňové a cuketové polévky u nás vaříme v různých obměnách často, vyzkouším i tuhle, ale taky bez kopru, zato pálivou papričku si dá muž vrchovatě.
Recept se mi zalíbil, proto jsem si kyselo uvařila hned dnes. Akorát jsem neměla sladkou smetanu, jen zakysanku, tak jsem proti receptu ubrala ocet a zakysanku jsem vmíchala úplně nakonec už bez vaření. Byla výborná. Už není… :-)) Děvčata, díky.
Já tě budu dnes odpo následovat, hokaido mám a i tu zakysanku velkou otevřenou, takže zkusím dnes s tou zakysankou . Příště už se budu držet receptu.
tak super, další…..
já jedla s koprem i bez kopru, ale ta s koprem, mi chutnala víc…
tu pálivou to kopne trochu jinam, není to špatný, ale je to jiný….
jem ráda, že chutnala
Bude k večeři a na zítřek, pak podám referát.
Pro kolik lidí Reni? Aby na Tebe zbylo 😁. Já dělala z půl kila dýně a ty 3 poctivý talíře z toho byly.
Tak já jsem místo slaniny v úvodu použila uzený bůček, sušený kopr mám svůj (mám i sterilovaný, můžu zkusit příště) , takže dál už jsem se držela receptu. Klobása byl náš oblíbený čabajkový točený, který je ostřejší. Polévka byla s chlebem k večeři, mužskej prohlásil, že jsem mohla dát ještě trošku chilli. Myslela jsem, že uvidím (ochutnám) ráno, až se to víc rozleží. Bohužel za 2 hodiny se na zbytek v hrnci mužskej vrhnul a vše sežpapal (ani lžíci jsem neolízla 😕) . Ještě že jsem babince její porci odebrala hned😁
Byly boule ze ušima a zbytek šel rovnou do ledvin. Šárko, díky za objev 🌹😷
Já jí také dělala, jen místo dunajské jsem měla domácí paprikovou …… a ten můj se mohl užpapat. Takže holky, já ne, ale pro ostatní je víc než jedlá 👍👍👍👍
Tak uvařeno, sežpapáno, holýma rukama jsem bránila porce na zítra. Manžel mi jídlo chválí, ale tentokrát se chválou překonával. Na zahradě je ještě vysemeněný kopr, tak nasekané mladé čerstvé výhonky, čabajka na radu Šárky mírně osmahnutá… Opravdu vynikající polévka. Hokaido mám dost, tak se můžu vyřádit. Musím ale i krémovou, tu milují dvojčata a už se oba ptali, kdy bude. Ale kupodivu jim chutnala i tato, i když jí nesnědli moc, protože „pálila“. A minulý týden jsem dělala cuketovou – recept 1810. Taky vynikající.
Já mám takovou radost holky, že Vám to chutná a že to vaříte…
👏😍
HLÁSÍM: JDE TO SKVĚLE I ZE ŽLUTÝCH CUKET…ono to půjde i z těch zelených 😉
Ono to jde i z normální dýně, patizonu, cuket všeho druhu… naučila jsem to jíst kdekoho, kdo by dýňovou nebo cuketovou polívku nepozřel a na zimu mám poctivě nastrouháno v mrazáku … Šárka na hrad 🙂
Adel, to nastrouháš syrovou dýni, zmrazíš a po rozmrznutí se to chová jako čerstvé? Já zatím mrazila vždy jen tepelně upravené 🤔
Ano, syrovou, ale rozmrazit to nechám přes noc v lednici, pomalu. Není poznat, že byla zmražená