(157) Ajvar

10 kapií (1 kg),
2 malé lilky,
6 stroužků česneku,
1 chilli papričku nebo trochu pálivé papriky – pokud nemáme rádi ostré, klidně vynecháme,
sůl, pepř, lžička octa
150 ml olivového nebo slunečnicového oleje,
150 ml vody – množství korigujeme podle hustoty rozmixované hmoty,

Papriky a lilek dáme do trouby na pečící papír upéci (asi ½ hodiny). Potom je na chvíli zabalíme do mikrotenového sáčku, poté jdou velmi snadno oloupat.

Získanou dužinu umeleme (spíš rozmixujeme) najemno, přidáme ostatní ingredience, a necháme ještě chvíli povařit. Naplníme do skleniček a 20 minut sterilujeme.

Podáváme k pečenému nebo grilovanému masu.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (157) Ajvar

  1. Katyp50 napsal:

    Já si Ajvar kupuju ve speciálních prodejnách balkánských potravin. Je vynikající. Až se přestěhuju, nejsem si jistá, že tam nějaký tento obchod bude – tak si ho budu dělat sama, díky za recept. Mám Ajvar moc ráda.

  2. Jana Macůrková napsal:

    Já ho kupuji v Makru, nebo pokud někdo dobrý známý jede do Chorvatska, tak ho prosím, ať mi ho doveze. Ajvaru je několik typů – Pikant, Svieži, Normal.
    Teď jsem dokonce četla v jednom šíleným receptu na netu, že ho někdo nastavuje cuketou – tak to neeeeee…

  3. BOYE napsal:

    Jak neee? Přidáš ještě cibuli, vegetu, gothaj a kečup a manža si bude čvachtat…

      • BOYE napsal:

        … Malým se do ruky vrazí tuba s tím hnusným mišmašem (ovocíčko). Ty větší dostanou žužlat párek – ale výhradně drůbeží. Je přece známo, že drůbež je dietně prospěšnější, než jiné maso… No, jako správná bydlenka se starám, aby jedli manžové i mimísci zdravě, levně a aby jim šmakovalo.
        A sem patří ta řada tleskajících smajlíků, vykvétajících růží, vztyčených palců a prskajících srdíček…
        Brrrrrr! To je asi nejhnusnější porno, které na mě kdy vybaflo…

        • Jana Macůrková napsal:

          Jak jsem puritám a porno se mi hnusí, tak tohle bych asi nevydejchala a první, kdo by to nevydejchal a zabil by mne, by byl manžel.

          • BOYE napsal:

            Na tom gastropornu je nejhorší, že jsou k němu beztrestně používané děti. Jak někdo může dát ročnímu dítěti gothaj s kečupem na knedlíku, osmažený v trojobalu a ještě za to sklidit potlesk. …bych ty bydlenky s manžama a mimískama nechala někam zavřít na převýchovu. Do dneška se vypráví, jak jsem před třiceti lety řvala na hřišti na matku čtyřměsíčního dítěte, když se chlubila, že snědlo dva knedlíky a rajskou. Ale kam se hrabe na mimibazar!

  4. Jiřina napsal:

    Já ajvar používám dost často a není to tak dávno, kdy jsem ho vůbec neznala. Až v jednom časopise jsem o něm četla. U nás v Albertu jedna mladá prodavačka ani nevěděla co to je. Dávám ho pod maso jako omáčku, má úžasnou barvu a chuť. Je fakt, že sklenička stojí asi 45 Kč a v akci kolem 30 Kč. Tak jsem ráda, že mám recept, pohlídám slevy kapií. Už odmítám zavařovat, nemá to kdo jíst /zase mi to nedalo dnes jsem dělala džem ze srstek a třešní, co mám dělat, když se to urodí nechat to shnít? A máme krásný červený rybíz, tak asi zase džem/. Ajvar ale určitě udělám. Díky za recept

  5. katlej napsal:

    jéé skvělé, děkuji za tip. Ajvar miluju a letos bych na něj snad zapomněla,nebýt Vašeho příspěvku. Musím si pohlídat akce 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..