400 g vařené brambory
75 g krupice
125 g hrubá mouka
sůl
1 vejce
mletý mák nebo strouhanka
cukr moučka
máslo nebo olej
Vařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s krupicí, moukou, vejcem a solí a vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého vyválíme válečky asi 2,5 cm silné a 6 – 8 cm dlouhé. Vaříme tak dlouho až vyplavou na povrch a ještě 2 – 3 minuty.
Sypeme mákem s cukrem nebo opečenou strouhankou s cukrem. A polijeme máslem ( ty se strouhankou) nebo sádlem (ty posypané mákem) . Pokud dáváme strouhanku, je dobré šišky do ní obalit, nechat v pekáči a pokud jich máme větší množství, postupně v troubě doopékat.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Co mi to děláš??????
Tohle jídlo jsme mívaly s maminkou často a já to milovala. Ještě jsem milovala škubánky. A to nejvíc když zbyly. A byly opečené na sádle.
Jenom lehce provokuji, a ty škubánky tam máš také, s mákem a se sádlem.
Bramborové šišky dělávám, mamce a synovi podávám s mákem a já, protože nemusím sladké, si je dávám s cibulkou osmaženou se slaninou a s hlávkovým salátem. Jídlo jednoduché, levné a chutné.
U nás byly šišky tradičně na Štědrý den k obědu, abychom viděli prasátko. Ale v posledních letech jezdí pravidelně širší rodina, tak dělám šneky. Na šišky bych je už nenalákala. 🙂
Šneky??? Děláš je sama (zahradní sběr, vyhladovění, pak vhození do horké vody, vyjmutí, očištění solí, další var, mletí šnečího masíčka, míchání s bylinkami a ostatními ingrediencemi, pak nacpání zpět do ulitek, zalít bylinkovo-česnekovým máslíčkem, zapéct??? Nebo kupuješ?
Domácí příprava je šílená!
U nás se tomu říká „šulánky“ s mákem /může být i ze strouhankou/ a já je ještě namáčím v trnkách /švestkové povidlí/. Joj to přímo miluji, škoda, že už nemám staré brambory, z nových se to špatně dělá.
Moje mamka pochází z Olomoucka a také jim říká šulánky.
A u nás jsme říkali šlejšky a sypali makem.
Ano, jistě, čeština je řeč kouzelná. A mimochodem, víš co jsou to zablafuňky?
Já jsem to nikdy neslyšela. Co to je?
To je u nás název pro buřtguláš.
A u nás pro koprovku s brambory, zahuštěnou vejci. 🙂
No páni já jsem tu pár dní nebyla(malá dovolená)a tady se dějí věci.Šlejšky jsme taky kdysi dávno mívali na Štědrý den k obědu.to je hooodně zasunutá vzpomínka posílám dík za připomenutí pro Eva Navara.