6 vajec + 3 bílky
6 lžíc cukru
6 lžic oleje,
6 lžic vařící vody
2 polévková lžíce rumu
1/2 hrnku (200 ml) polohrubé mouky,
1 plný hrnek mletého máku
1 prášek do pečiva na perník
Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, a opatrně vmícháme
mouku s mákem. Nakonec přidáme 2 lžíce rumu.
Nalijeme do dortové formy nebo na plech a pečeme až se hmota nelepí na špejli.
Povrch potřeme citronovou polevou (šťáva z 1 citronu, cukr moučka) nebo jen lehce pocukrujeme.
Pozn: pro ty, kteří nesmí lepek, lze veškerou mouku nahradit mletým mákem.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Tak za mne bohužel – na mák jsem alergická a navíc mi nechutná. Aspoň mi to tolik nechybí, jako jiné potraviny, které nemůžu sníst a stýská se mi po nich. Ale může to být moc dobré.
Mám moc ráda buchty, kde se dá mouka nahradit semeny. Ať mák, ořechy, kokos… Na rozdíl od Katyp, nemám alergii na nic a můžu si užívat. A když je nádivkou rum… 🙂
Neznáš náhodou povídky Šimka a Grossmanna? Co kdybys takhle uvařila brambory s rumovou omáčkou, vyfotila a poslala recept? No, asi bys to nestihla, jak tě tak čtu, tak bys to dřív sežnědla, než stihla vyfotit….????