30 dkg hladké mouky
30 dkg polohrubé mouky
30 dkg hladké žitné mouky
¾ kostky droždí
špetka cukru
voda, lžička octa
kmín,
hrubá sůl na posypání
Vodu ohřejeme na cca 40 st. C smícháme s cukrem a přidáme droždí. Po vyběhnutí droždí přidáme lžičku octa.
Postupně přidáváme mouku (je dobré všechny tři druhy smíchat i se solí a kmínem).
Vypracujeme tužší těsto, které se nelepí. Necháme ½ hodiny kynout, potom propícháme a necháme kynout ještě jednou.
Rozdělíme na dílky (asi na 12 – 15), vytvarujeme bochánky, které uprostřed po délce promáčkneme. Potřeme lehce vodou a posypeme solí a kmínem.
Pečeme cca 30 minut, až na povrchu lehce zčervenají. Pokud chceme dalamánky tmavší, ubereme hladkou a polohrubou mouku a ve stejném množství přidáme žitnou.
Po upečení dalamánky opět lehce postříkáme vodou, vložíme do mikrotenu a necháme změknout (asi 15 minut).
Autorka receptu: Jana Macůrková
Tak já nedávno na netu našla recept na dalamánky – 200g pšeničné chlebové, 200g žitné chlebové, 100g hladké mouky, 2 lžičky sůl, 2 lžičky celý kmín, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 300 ml teplé vody, 1 lžička cukru, 1/2 kostky droždí … Udělat nelepivé ne příliš tuhé těsto, nechat nakynout, vytvořit dalamánky (píšou tam 12 kusů, mně jich to dá na 10 aby byla velikost dle mé představy) a nechat ještě půl hodky pod utěrkou kynout (dám do trouby vyhřáté na 50°a vypnuté) .. Doporučují potřít bílkem a posypat, já potírám vodou a nesypu.. Péct na 180°(horkovzduch) cca 18-20 min (řídím se barvou) s kastrůlkem horké vody v troubě.. Péct na pečícím papíru a nechat na mřížce vychladnout…. Když jsem jednou z těsta udělala šišku jako knedlík, nechala vykynout a upekla jak ty dalamánky (50 min) byl výborný chléb a chutnal i třetí den .. Škoda že tu nejde dát fotka, byl i vzhledově hezký.. 🙂
Dík za připomenutí, jak jsem rychle psala, tak jsem zapomněla na tu lžičku octa.
Už jse to zam doplnila, a tvůj recept si stáhla na flešku k ostatním.