mladá cuketa
350 g mletého masa
1 velká cibule
1-2 stroužky česneku
sůl, pepř, paprika mletá
(10 dkg nastrouhaného sýru – nemusí být)
2 menší rajčata nebo hrst cherry rajčátek
1 větší paprika
olej
Z cukety nakrájíme špalíčky vysoké cca 5 cm. Pekáček (nejlépe s nepřilnavým povrchem) vymažeme olejem nebo vyložíne pečícím papírem. Jednotlivé špalíčky uprostřed opatrně lžičkou vydlabeme, aby nám zůstalo „dno“. Naskládáme do pekáčku.
Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji. Přidáme maso a posypeme kořením – sůl, pepř, paprika + dle chuti a přidáme utřený česnek (1-2 stroužky). Zprudka osmahneme až se maso začne rozpadat na jednotlivé kousky. Můžeme přidat lžíci rajského protlaku.
Hotovou masovou náplní plníme špalíčky. Dáme do předehřáté trouby na 200° a pečeme do poloměkka cuket (asi 10 minut).
Poté vyndáme a mezi jednotlivé špalíčky dáme na kousky pokrájená rajčata a papriku, kdo chce, posype špalíčky sýrem. Vložíme zpět do trouby na 180°, než povrch zezlátne a cuketa bude měkká.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Já tohle mám moc ráda a také dělávám. Jen se mi nechce dlabat tu cuketu „se dnem“, ale ukrojím kolečko cibule, tou podložím tu cuketu a pak jí nacpu směsí. Je to takové svěží. Jinak rajčata jsem tam nikdy nepřidávala, ale zkusím to. Bude jídlo pestřejší a voňavější.
Po dlouhé době jsem tady a hned taková pecka! Tímhle bych se mohla živit denně, určitě by se dalo něco přidat, nějaká další zeleninka kolem dokola, aby se to nepřejedlo, ale jídlo pořád perfektní !
My jsme se tentokrát s Haderach shodly na jídle, já jen krájela podélně a obsypala cibulí, Haderach příčně a byla v uveřejnění rychlejší.
Dik 🙂
My nekrájíme špalíčky, ale cuketu rozkrojíme podélně a vydlabeme střed. Cibuli nakrájenou na půlkolečka rozložíme kolem promíchanou s vydlabaným středem cuket a okořeníme stejně jako maso.
To taky…ja myslim, ze cuketa je skvele variabilni!
Je, dá se naplnit čímkoliv a přidat k čemukoliv (kromě jahod se šlehačkou) ?
Fuuuuuuuj 🙂 🙂 🙂
Holky, to je výzva! Pokud někdo neví co s jahodama, cuketou a šlehačkou… 😀
Krájím taky podélně 🙂 a většinou peču jednu půlenou cuketu a jeden lilek. Pak si naši vybíravci volí buď cuketu, nebo lilek, případně od každého kus. Někdy s masem, někdy vegeverzi s houbami… Je to fakt nedostižná zelenina a tenhle recept mě tedy dneska hodně navnadil…