Linecké těsto
0,5 kg rybíz (může být zmrazený)
1 – 2 menší pevná jablka
2 lžíce cukru
lžička mleté skořice
želatina (2 malé)
Z lineckého těsta upečeme košíčky. Necháme vychladnout. (Doporučuji dát dokonce do mrazáku).
Jablka nakrájíme na úplně malé kousky. Rybíz rozmrazíme. Do kastrůlku nalijeme cca 1 dcl vody, šťávu z rozmrazeného rybízu a nasypeme cukr.
Přivedeme skoro k varu (cca 70 st.C), přidáme želatinu a počkáme až se rozpustí.
Do vzniklého roztoku přidáme skořici, jablka a rybíz. Lehce udržujeme na teplotě pod bodem varu asi 5 – 8 minut.
Necháme skoro vychladnout a v okamžiku, kdy směs začímá želírovat, pomocí malé lžičky nazdobíme košíčky. Necháme zcela ztuhnout.
Dobrou chuť přeje Jana Macůrková
Jako zákusek to bude moc dobré. Jenže, dnes jsem z mladické nerozvážnosti vlezla na váhu – a hrůza hrůz, tak nevím, přibrala jsem, nebo váha letos špatně váží. Nevím, nevím, proč musím všechno vědět? 🙂
Tak si říkej jako Michal Tučný svého času: Ta váha si mě neváží…..
Omluvám se za malou změnu v názvu – původně jsem napsala koláčky, ale správný název podle Historické kuchařky je Košíčky.
Poslala jsem dceři recept i zmražený rybíz, formičky na košíčky má, s želatinou ráda pracuje. Doufám, že dostanu taky ochutnat.
Jo, těšit se můžeš. Ale asi nezbyde. Fakt byly moc dobré a ani nebyly tak sladké.