4 kg bůčku s kůží
sůl
pepř
tymián
bílé polosuché víno
Na bůčku prokrájíme kůži, osolíme, opepříme, přidáme trochu tymiánu, zalijeme bílým polosuchým kvalitním vínem – 1,5 l a dáme do studené trouby, kterou nastavíme na 100°, pomalu pod poklicí dělat – cca 6 hodin si toho nevšímáme. Ono je to cítit, vzbuzuje touhu vypít ten „mastnej svařák“. Po 6 hodinách maso obrátíme kůží dolů, protože část tekutiny se odpařila. Vrátíme na další 3 hodiny – opět přiklopené, do trouby. Po uplynutí této doby, maso opět dáme kůží hore a bez přiklopení vrátíme do trouby a přidáme na teplotě – nastavíme 160°. Kůže zčervená – tak jak je na fotce – ne víc, má barvičku, ale nekřupe.
A teď je čas maso vyndat z toho božského nektaru a nechat ho okapat a vychladnout. Teplé to opravdu nejezte. Je to dobré, ale není to ono. Nejlepší kus masa nechte vcelku a poskytněte ho konzumentům tak, aby si na prkénku mohli sami odkrajovat. Část vinného výpeku nechte ztuhnout v misce, aby si mohli přimáznout čerstvý domácí chléb. Zbytek nemilosrdně prožeňte Porkertem (masový mlýnek- ruční) a promíchejte a to velice dobře, s výpekem. Vznikne skvělá „natierka“ (pomazánka ani paštika bych tomu neříkala) – chlapi Vás budou velebit, na rukách nosit – ano, ty prostorově výraznější také! A ženským nedovolí jejich mlsnej jazyk Vás nenávidět nebo Vám tu pozornost závidět.
Recept poslala – jak jste asi poznali – Sharka 🙂
Bože, to je mana nebeská i teď v noci slintám. Perfektně popsán postup. Šárko, díky – jsi vynikající kuchařka, spisovatelka a vůbec, skvělá žena i když Tě osobně neznám. Ještě jednou veliké poděkování. 🙂 🙂
já se tu Jiřino červenám…děkuju…..
Myslím, ze se strhne pochvalná vlna . Já jen zírám a těším se jak na vaření = pečení ( asi na sobotu v noci ) a pak na to překvápko , až se s bůčkem večer vytasím. Mezitím mladí budou marně pátrat , CO to tak krásně voní . A vím, kde koupím krásný bůček.
Díky , moc se mi to na víkend hodí
tak nespi Věrko v kuchyni, hrozí , že tě ta vůně „opije“ a dej vědět…
Na všechno se fakt těším , a nachystam si budika , pro jistotu
A jak vždycky píše Lakysa – vzorek je kde? No, jestli Šárka nemá, tak, Věrko, toho bůčku kup víc a vzorek pošli ty. Už se těším a recepis zatím ukládám na pozdější potřebu.
u tohodle vzorky nezbejvaj, jsi ráda, že se dostaneš k nádobce s hotovým bůčkem 😀
Hele, Renatko, na zvorecky mám tady copyright já!! Jsem si řekla první…
Tohle msusí být hrózně dobré…já sice maso na víně néé, ale přitemluvit bych se dala, a ochotných ochučnávačů bude dost…
Já na víně jooo . Všechno , i na červeném . A bílé víno taky používám dost . No cibulačka , mňam
No právě, nedělej si násilí, Lakys, ať se ti nemotá makovička z vína, tentokrát bude vzorek mně. 😉 Jinak, když už jsme u toho vína, v sobotu jsem dělala Šárčinu frrr cibulačku. Ó ta byla!
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Tak že jsi to Ty, pidêlím se! Musím aspon voblíznout!
Už při pouhém pohledu na fotku kajícně přiznávám, že bych nebyla schopná dodržet celý recept až do finále. Protože tu krásnou prasečí kůžičku, červenou, ale ještě vláčnou, kližnou, voňavou a lesklou výpekem bych sežpapala s měkkým chlebem, jen bych tu nádheru vytáhla z trouby. :-)) Krásný recept, díky za něj.
Obávám se, že i po mém zákroku by zbyl nahatej bůček 🙂
no,ze 4 kil…něco kůžičky by zbylo 😉
Přidávám se k požíračkám kůže!!! To bylo první, co mě napadlo.
Pšššt, klidně ji tam nedejte a sežpapejte ji..nikdo to nepozná 😀
Bůček miluju a tato úprava mě úplně fascinuje.Ještě že jsem sem nakoukla po obědě .
Přiznám se že vážně uvažuji o těch 4kg!
🙂
Evi, ale my do víkendu nepřijedeme 😉😁😁
no, z kila neee, to se nevyplatí 😀
Nad obrázkem slintám, ta kůžička – měkoučká, teplá, by u mne dopadla nejspíš stejně jako u Fialky a Hadérky (pokud by nademnou nestál přísný dozorce, co by chtěl taky )
Jen bych před realizací potřebovala vzoreček . Lakys, nechci Ti lézt do zelí, ale když já a víno v pokrmech…. Stačilo by mi uždíbnout, abych věděla, co bůček s alkahůlem v troubě udělá 🤔 Kus bůčku mám, tak holt budou rolky s křenovým jogurtem a třeba k nim ten kousíček s vínem prubnu…. 😷
To je zajímavý, jak se všechny hlásíte ošmakovat! Hezky do frnty!!
Květo ja taky víno v jídle ne e.ALE toto mi přijde tak úžasné že se to prostě zkusit musí.
on to je jinej level, než s červeným….
Tak vzhledem ke (kilo)gramáži masa v receptu, se Sharka prozradila hned. Miluju pečení obrovských flákot. Jen tohle má jedinou vadu: Já na to mám okamžitou chuť, ale holky nemají rády cokoli na víně. Občas trochu někam propašuju, v domnění, že to ani nepoznají a ony jídlo pochválí, že prý skvělý… – až na to víno… Tak budu péct bůček jen tak a vedle v nádobce zlomek toho, co je tu popsáno.
úžasný recept , hned ukládám a využiju jak jen bude trochu větší sešlost. Ten tymián musí krásně ladit s vínem, už se na tu chuť těším.
tak potom dejte Helenko vědět….
Tak mám několik připomínek
– 4 kg bůčku je dávka pro regiment, i když, ten můj se tady dožaduje plné dávky 🤦♀️
– polosuché nebo polosladké? U nás to sladké moc nejede …..
– vypadá to výborně 👍👍👍👍
– 10 hodin je dráždění kobry nohou 🤔🤔🤔
– natierka je skvělý výraz, myluju slovenské kolegy kuchatky a kuchaty 🥰🥰🥰
Fialko, jak Ty to umíš krásně a nezapomenutelně popsat ….. 😘😘😘
Úsměfko, polosuché, vždyť to tam píšu….a nežinýruj se, ono toho moc nebude, část se vypeče…a požírá se to nějak tak samo….
Šiš, no jo, jsem to blbě četla. Tož na nákupní seznam přidávám metrák bůčku, 4 lahve vína a něco na žlučník 🤣🤣🤣🤣
🤣🤣🤣🤣😍
febichol 😀
Už mám napsaný bůček na seznamu na nákup. V pátek budu tvořit. Tohle je geniální recept, málo ingrediencí a výsledek bude mňamózní.
se těšim na reakce….
Och, to je božské. Já bych si dala. Teda, to je recept. Slintam.
i ty Brute?