300 g polohrubá mouka
300 g hladká mouka
400 g žitná hladká mouka
(nebo 1 kg chlebové mouky na domácí chleba)
kostka droždí
1 lžíce octa (8%)
lžička soli
mletý a celý kmín po 1 lžičce
půl lžičky cukru
Mouku smícháme se solí, mletým a celým kmínem.
Cca 400 ml vody ohřejeme na 30 st., přidáme cukr a droždí a chvilku počkáme až droždí vyběhne. Přidáme ocet a pomalu vmícháváme směs mouky, koření a soli až máme hladké tužší těsto. vytvarujeme bochánek a necháme kynout asi 1,5 – 2 hodiny.
Poté znovu propracujeme, vytvarujeme definitivní tvar (bochánek, nebo šišku) a necháme ještě asi hodinu kynout.
Potřeme slanou vodou, posypeme kmínem a dáme péci.
Pečeme asi 1 hodinu, přičemž na začátku pečeme na vyšší teplotu, asi po 1/4 hodině teplotu snížíme a dopečeme.
PS: Zadělávala jsem v 7 večer, pekla skoro do půlnoci.
Jana Macůrková
Tak musím napsat, že můj (recept 2043) mi přijde jednodušší a méně pracnější, ale tím nepíšu, že tento není dobrý.
Já občas mívám problém (tak jak nic nevážím nebo jen minimálně), že zadělám podle odhadu a těsto je řídké. Tak jsem si zvykla nejdřív smíchat mouku se vším ostatním suchým, a když mouka zbyde, zbyde, ale těsto je tak jak má být. A tenhle kmíňák je fakt výborný, navíc bylo čerstvé sádlo se škvarkama… Příště chci zkusíit podmáslový.
Jani, pokud zaděláš všechno suché, tak mouka zbýt nemůže, ne?
„pomalu přisypáváme směs mouky a koření, až máme těsto….! zkus si to přečíst ještě jednou.
To jako sypeš do té vody s octem? Aháááá, tak to je jiná.
Taky uz se musim hecnout…
U nás to nebylo z hecu, ale z nutnosti, to víš, my za koncem světa…