(2062) Kmínový chléb

300 g polohrubá mouka
300 g hladká mouka
400 g žitná hladká mouka
(nebo 1 kg chlebové mouky na domácí chleba)
kostka droždí
1 lžíce octa (8%)
lžička soli
mletý a celý kmín po 1 lžičce
půl lžičky cukru
Mouku smícháme se solí, mletým a celým kmínem.
Cca 400 ml vody ohřejeme na 30 st., přidáme cukr a droždí a chvilku počkáme až droždí vyběhne. Přidáme ocet a pomalu vmícháváme směs mouky, koření a soli až máme hladké tužší těsto. vytvarujeme bochánek a necháme kynout asi 1,5 – 2 hodiny.
Poté znovu propracujeme, vytvarujeme definitivní tvar (bochánek, nebo šišku) a necháme ještě asi hodinu kynout.
Potřeme slanou vodou, posypeme kmínem a dáme péci.
Pečeme asi 1 hodinu, přičemž na začátku pečeme na vyšší teplotu, asi po 1/4 hodině teplotu snížíme a dopečeme.
PS: Zadělávala jsem v 7 večer, pekla skoro do půlnoci.
Jana Macůrková

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (2062) Kmínový chléb

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak musím napsat, že můj (recept 2043) mi přijde jednodušší a méně pracnější, ale tím nepíšu, že tento není dobrý.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Taky uz se musim hecnout…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..